Za lečenje straha od porođaja - knjiga i škola

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Dec.2009, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za lečenje straha od porođaja - knjiga i škola

NOVI SAD - Nepovoljna materijalna situacija, nezaposlenost i nerešeno stambeno pitanje dominantni su elementi koji utiču na nizak natalitet na teritoriji Grada Novog Sada, pokazalo je istraživanje koje je tokom 2008. sprovela Gradska uprava za zdravstvo.

Istraživanje među hiljadu žena prosečne starosti 31 godinu, zaposlenim u državnom sektoru sa završenom srednjom školom je pokazalo da žene vode računa o svojoj trudnoći, ali i da neophodne informacije uglavnom dobijaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << putem medija.

Iz tog razloga za oko mesec biće objavljen i priručnik sa svim važnim informacijama o trudnoći, porođaju i periodu takozvanih babinja.

Učenje iz medija

Od hiljadu anketiranih trudnica, trećina ima veliki strah od porođaja, koji obrazlažu strahom od nepoznatog, strahom od bolova ili zebnjom za sopstveno i bebino zdravlje.

Njih 83 odsto ima izabranog ginekologa i redovno kontroliše trudnoću, dok neophodne informacije uglavnom dobijaju putem medija.

Gradska uprava za zdravstvo počela je sa pripremom sveobuhvatnijeg programa škole za trudnice koji će žene, osim za porođaj, pripremiti i za period iza njega.

Činjenica da od oko 3 i po hiljade žena koje se godišnje porode u Novom Sadu, ni polovina ne prođe kroz školu za trudnice trebalo bi da se promeni otvaranjem nove škole u ambulanti u Rumenačkoj ulici.

Besparica kao otežavajuća okolnost

Drugi deo istraživanja obuhvatio je motivaciju Novosađanki za rađanje dece i, kako navode u Gradskoj upravi za zdravstvo, doneo očekivane rezultate.

Otežavajuća okolnost uglavnom je nepovoljna finansijska situacija.

Prema mišljenju većine anketiranih žena, tome bi doprinela mogućnost da do detetove treće godine dobiju plaćeno odsustvo sa radnog mesta, kako bi mogle da mu se posvete.

Istraživanje je pokazalo i da se prva trudnoća sve više odlaže, pa žene u Novom Sadu prvo dete u proseku dobijaju tek nakon 26. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.