Izvor: Radio 021, 12.Jul.2020, 23:04

"Za krov nad glavom": Aktivisti uhapšeni i osuđeni iako su mirno protestovali

Združena akcija "Za krov nad glavom" zatražila je da se na slobodu puste trojica njihovih aktivista, privedenih prethodnih dana, kao i da se kazne policajci koji, kako smatraju u tom udruženju, učestvuju u nezakonitom, nameštenom i neljudskom sprovođenju sudskog postupka protiv njih.

Kako se navodi, Igor Šljapić uhapšen je u subotu uveče i osuđen na 30 dana zatvora jer je protestovao sa transparentnom na kojem je pisalo "Stop nasilju".

"Igor je sinoć, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i uvek, protestovao mirno i nenasilno, ne izazivajući sukobe i ne provocirajući policiju. Nakon hapšenja nije dobio advokata, a jedini 'svedok' koji je svedočio na suđenju je bio isti policajac koji ga je priveo. Prema Igorovim rečima, tokom suđenja, policajac nije smeo u oči da ga pogleda. Takođe, nije dobio ni mogućnost da, umesto zatvora, kaznu plati novčano", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je iste noći uhapšen naučni saradnik Instituta društvenih nauka i član Sociološkog društva Srbije Vladimir Mentus, iako nije učestvovao ni u kakvim akcijama protiv policije.

"Prilikom hapšenja je pretučen od strane pripadnika policije. Osuđen je u hitnom postupku bez prava na odbranu i advokata - po istoj lažnoj optužbi, na istu kaznu od 30 dana zatvora. I u njegovom slučaju jedini 'svedoci' navodnog vređanja su bili dva policajca", dodaje se.

Akcija je dodala da je i njihov član Mario Marković uhapšen dok je vozio bicikl kao dostavljač hrane, iako nije učestvovao u demonstracijama.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.