Izvor: Radio 021, 14.Dec.2019, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za godinu dana uništena prašuma veličine Portorika

Uništavanje šume u brazilskoj Amazoniji dostiglo je najviši nivo u novembru od kako su 2015. počeli da se beleže neslavni rekordi, pokazuju najnoviji podaci kojima raspolaže brazilska vlada.

U novembru su uništena 563 kvadratna kilometra najveće svetske tropske prašume, što je za 103 odsto više nego u istom mesecu prethodne godine, pokazalo je ispitivanje Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja INPE.

Time je ukupno uništavanje šume u periodu od januara >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << do novembra dostiglo 8.934 kvadratna kilometra, što je 83 odsto više nego u istom razdoblju 2018. i predstavlja područje veličine Portorika.

Podaci koje je prikupio institut INPE prikupljeni su kroz bazu podataka DETER, sistem koji objavljuje alarme zbog požara i drugih načina ugrožavanja tropskih šuma. Proces uništavanja šuma obično se uspori u novembru i decembru tokom kišne sezone u Amazoniji. Brojka za prošli novembra koja govori o uništavanju šume neuobičajeno je visoka.

Istraživači i aktivisti za očuvanje životne sredine krive desno orijentisanog brazilskog predsednika Žaira Bolsonara da je ohrabrio rančere i drvoseče pozivajući na razvoj u Amazoniji.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brazil: Za godinu dana uništena prašuma velika kao Portoriko

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2019

U novembru je zabeležen najviši nivo uništavanja šuma u brazilskoj Amazoniji od kako su 2015. počela da se vrše takva merenja, pokazuju najnoviji podaci brazilske vlade...U novembru su uništena 563 kvadratna kilometra najveće tropske šume na svetu, što je čak 103 odsto više nego u istom mesecu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.