Za glasnu muziku u stanu kazna 50.000 dinara

Izvor: Radio 021, 28.Jan.2016, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za glasnu muziku u stanu kazna 50.000 dinara

Građanima koji ne poštuju upozorenje da utišaju muziku u svom stanu ili prekinu sa renoviranjem u vreme koje za to nije predviđeno, preti kazna do 50.000 dinara.

To je predviđeno Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada koji je ovih dana ušao u skupštinsku proceduru.

Novi propisi predviđaju kaznu od 5.000 do 50.000 dinara ako se oglušite o upozorenja komunalnog inspektora jer mimo kućnog reda pravite buku. U vreme od 14 do 17 časova i od 22 uveče do 6 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ujutru biće zabranjeno glasno puštanje muzike i pevanje, kao i lupanje zidova, bušenje...

Žurke i slavlja su dozvoljeni, ali pod uslovom da o tome prethodno obavestite komšije, napisom na vratima ili na drugi način.

Kaznom do 50.000 dinara biće kažnjeni i svi stanari koji ugrožavaju prostor i slobodno kretanje komšija. Na "crnoj listi" biće i bicikli i kolica po hodnicima. U ovim slučajevima možete se požaliti komunalnom inspektoru, a ako se komšija ogluši o rešenje inspekcije, može da očekuje sudski proces i kaznu.

Stanari će biti kažnjavani i ako neće da plate troškove održavanja zgrade, bilo da je reč o čišćenju ili o zameni sijalica u hodnicima. Kazna od 5.000 do 50.000 dinara propisana je i u slučaju kada stanari oštete delove zgrade (zidove, vrata, prozore).

Profesionalni upravnici zgrada ipak nisu obavezni

U Predlogu zakona o stanovanju koji je Vlada usvojila u subotu, nema više sporne stavke da su zgrade sa više od 30 stanova obavezne da angažuju profesionalne upravnike. Prema ovom predlogu zakona stanari sami odlučuju da li žele ili ne da posao upravnika obavlja profesionalac.

Jedina druga opcija u kojoj će biti razmatrano profesionalno upravljanje u zgradama jeste u slučaju prinudne uprave, odnosno ukoliko po isteku mandata upravniku u zakonskom roku ne bude izabran novi ili ukoliko prijava za upis stambene zajednice nije podneta u skladu sa zakonom.

Podsećamo da je najavljena obaveza uvođenja profesionalnog upravljanja podigla veliku prašinu. U prvoj verziji teksta zakona pisalo je da se profesionalni upravnik uvodi tamo gde to odluči stambena zajednica, u zgradama sa više od 30 stanova i tamo gde stanari ne mogu šest meseci da se dogovore oko uprave.

Otkazni rok neće biti kraći od 90 dana

Ozbiljne zamerke na raniji tekst zakona imala su i udruženja podstanara, a njihova glavna primedba odnosila se na to da novi zakon ne predviđa ništa za stanodavce, kao ni zakupce, i da čak ne postoji ni "ono malo prava" koja su imali po starom, odnosno trenutno aktuelnom Zakonu o stanovanju. Međutim, u novom Predlogu zakona ipak nije došlo do smanjenja otkaznog roka, tako da on neće biti kraći od 90 dana, kako je bilo prvobitno predlagano.

Autor: Blic, Danas

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.