Izvor: Radio 021, 10.Feb.2019, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukosavljević: Osnivamo fond za vraćanje nacionalnog blaga iz inostranstva

Ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je da se radi na formiranju Fonda koji će pomagati da se što veći deo nacionalnog blaga, rasutog širom sveta, po privatnim kolekcijama ali i bibliotekama, poput onih u Vatikanu i na Harvardu, vrati u Srbiju.

Prema njegovim rečima, potrebu za osnivanjem Fonda osnažio je i nedavni dogovor s Rusijom zahvaljujući kome će sredinom godine 166. stranica Miroslavljevog jevanđelja, nakon više od 170 godina, biti vraćena u Srbiju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
"Ministarstvo će uloži veliki napor da država odvoji određena sredstva da se osnuje Fond iz koga bismo pokušavali da iz različitih kolekcija, što privatnih, što iz biblioteka širom sveta ili otkupimo ili razmenom dođemo do našeg velikog nacionalnog blaga", rekao je Vukosavljević za Tanjug i dodao je da je van zemlje nekoliko hiljada rukopisa i fragmenata srpskog porekla.

On je naveo da je najveći broj sačuvanih srpskih srednjovekovnih rukopisa, izuzimajući Hilandarsku zbirku, u inostranstvu, dosta toga je u Rusiji, Bugarskoj, Evropi, rukama kolekcionara...

"Čuveno Vukanovo jevanđelje je u Sankt Peterburgu, Marijinsko jevanđelje s početka 11. veka u Moskvi, Sinajski psaltir u manastiru na Sinaju, a čuveni, najstariji prepis Nomokanona Svetog Save - Ilovička krmčija iz 1262, u Zagrebu", kazao je Vukosavljević.

On je dodao da je najviše knjiga u Bugarskoj i Rusiji, potom Austriji (oko 160), na Svetoj Gori (ne računajući Hilandar), ali da ih ima i u ostalim evropskim zemljama, kao i u Izraelu, Vatikanu, SAD, ...

Među njima su, pored Vukanovog jevanđelja, i neki od najdragocenijih srpskih rukopisa kao što je autograf prevoda Pseudo Dionisija Aropagita koji je načinio starac Isaija početkom osme decenije 14. veka ili fragment Radoslavljevog jevanđelja iz 1429. i Sinajski psaltir iz sredine 13. veka.

Pomoćnica ministra za zaštitu kulturnog nasleđa Danijela Vanušić objasnila je da je za pokretanje procedure vraćanja artefakata potrebno imati pravni osnov - čvrste dokaze o vlasništvu i po kom osnovu se oni nalaze u određenoj zemlji.

Ako je reč o nelegalnom posedovanju ili se zna da artefakt potiče iz krivičnog dela, on može biti institucionalno vraćen na osnovu Konvencije o merama zabrane i sprečavanja nedozvoljenog uvoza, izvoza i prenosa vlasništva kulturnih dobara.

Procedura koja se pokreće preko diplomatskih predstavništava ista je i kada je reč o kulturnom blagu odnetom tokom ratova kada se primenjuje Haška konvencija. Tu je, kako je dodala, otežavajuća okolnost ta što u ratnim sukobima obično stradaju i dokazi o vlasništvu.

Ona navodi da je povraćaj, kada nema dokumentacije o vlasništvu, moguć kroz simboličan gest dobre međudržavne saradnje, kao u slučaju vraćanja iscepanog lista Miroslavljevog jevanđelja.

Srbija će na osnovu tog dogovora Moskvi vratiti sedam slika Nikolaja Reriha.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.