Izvor: Radio 021, 29.Mar.2020, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić o ekonomskim merama: Platićemo minimalce za mala preduzeća, svakom građaninu 100 evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o ekonomskim merama koje država planira da sprovede, kako bi prevazišli krizu usled epidemije virusa korona.

Prema Vučićevoj proceni, Srbija će imati dva do tri puta manji ekonomski pad, nego što je imala 2009. godine, kada je svet pogodila ekonomska kriza.

Država planira tri vrste finansiranja u budućnosti, a to su unutrašnje budžetske rezerve, zaduživanje na domaćem tržištu i na međunarodnom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

"Svi preduzetnici, mikro i mala preduzeća, platićemo minimalac za sve te firme za tri meseca, makar i ne trajala toliko čitava kriza oko korone. To će biti obezbeđeno svakom preduzetniku, frizeru, obućaru, pekaru, taksisti. Svakom od njihovih zaposlenih. Po 250 evra po mesecu. Ovo je za njih jako strašno, ali će sada imati da isplate minimalac svojim zaposlenima. Radili-ne radili, mi ćemo im to platiti. Želimo da ti preduzetnici mogu da nastave da rade, da prežive. Ali na to će moći da računaju samo oni koji nisu otpustili više od 10 odsto radnika. To nas sve košta 700 miliona evra za tri meseca", kazao je Vučić.

On je rekao i da se odlaže plaćanje poreza i doprinosa za sledeću godinu, te da pomoć malim preduzetnicima neće biti isplaćivana po završetku krize, nego odmah posle dva meseca.

"Znači već za mesec dana, kako bismo proverili da li ste otpuštali radnike ili ne. Ako je neko otpustio radnike i sada ih vrati, mi ćemo i to platiti. Vratili smo radnike. Ako zaposli još ljudi, tražićemo kako i da nagradimo", dodao je Vučić.

Kako je kazao, "nećemo živeti kao bubreg u loju, imaćemo problema, oni će biti ozbiljni, ali ćemo ih prevazići lakše nego neke zemlje evropske unije, jer su finansije stabilne".

Po njegovim rečima, vlast razmišlja o tome da svakom punoletnom građaninu jednokratno pomogne sa po 100 evra.

"Zaposlen, nezaposlen, penzioner, ko god da je, dodamo jednokratno još poklon. Time pojačamo potrošnju. To je oko 520 milona evra", zaključio je Vučić.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.