Izvor: Radio 021, 28.Jun.2019, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrućina odnela prve žrtve u Evropi, temperature i dalje rastu

Toplotni talas u Evropi odneo je i prve žrtve.

U Španiji su od vrućine umrli mladić i 80-godišnjak. Temperature u Francuskoj dostižu i 45 stepeni. Vrelo je i u Nemačkoj, Poljskoj i Češkoj. U Kataloniji besne šumski požari, najveći u poslednjih 20 godina.

Francuska meteorološka služba je izdala crveni alarm bez presedana za četiri regije na jugu zemlje, što je prvi put da je takvo upozorenje izdato za ceo jedan veliki region.

Temperature bi mogle >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << preći 45. podeljak Celzijusove skale, u unutrašnjim delovima Vaukluza, Garda, Erolta i Buše-du-Rona, čime bi se prevazišao rekord od 44.1 stepen izmeren u Monpeljeu i Nimsu avgusta 2003. godine.

Na stotine škola je zatvoreno, a roditelji su zamoljeni da, ukoliko je moguće, decu zadrže kod kuće. Školski ispiti su odloženi za narednu sedmicu.

U Španiji je od posledica srčanog udara preminuo sedamnaestogodišnjak. Kako se navodi, nesrećni mladić je tokom poljskih radova u Kordobi skočio u bazen kako bi se rashladio. Lekari nisu mogli da ga spasu i on je preminuo u bolnici. Druga žrtva je osamdesetogodišnjak koji je preminuo nakon što se srušio u Valjadolidu, kako se sumnja, takođe od posledica srčanog udara.

Sa temperaturama za koje se očekuje da će dostići 42 stepena, Španska meteorološka služba je proglasila crveni meteo-alarm u delovima Katalonije, Navere i Baskije. Stotine vatrogasaca se u Kataloniji bore da veliki požar stave pod kontrolu.

Požar u Španiji do sada je uništio 6.500 hektara zemljišta, a strahuje se da bi vatra mogla da zahvati i celih 20.000 hektara. Veći gradovi na francuskoj obali, kakav je Marselj, gde morski vetar donosi niže temperature, otvorili su muzeje kako bi građani mogli da se sklone u prostore rashlađene klimom.

Mnogi javni bazeni su, takođe, besplatni za posetioce. Osim temperatura, postignut je i rekord u potrošnji električne energije. Ministarka zdrvalja Anjes Bizen apelovala je na one koji negiraju ekstremne vrućine da izbegavaju "rizično ponašanje".

Francuski predsednik Emanuel Makron je upozorio da će ekstremne temperature postati češće kao rezultat globalnog zagrevanja.

"Moraćemo da promenimo naše podešavanje, naš način rada, napraviti ga drugačijim", naveo je Makron. Nezavisni izveštaji navode da Francuska nije uspela da smanji emisije štetnih gasova, uprkos ambicioznim obećanjima, navodi Gardijan.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.