Vrtićima nedostaje više od 1.000 mesta

Izvor: Blic, 02.Apr.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrtićima nedostaje više od 1.000 mesta

NOVI SAD - Upis dece u 60 vrtića „Radosnog detinjstva" počeo je juče, ali već prve procene govore da će najmanje 1.000 najmlađih Novosađana opet ostati na listi čekanja ako gradske vlasti ne nađu novac za izgradnju još jednog obdaništa i nadogradnju četiri već postojeće zgrade i time ispune obećanje da će do jeseni biti mesta za sve mališane.

U Predškolskoj ustanovi navode da zidanje vrtića u Veterniku i nadogradnja četiri objekta nisu započeti, jer grad >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za to još nije ni raspisao tender. S druge strane, gradonačelnik Igor Pavličić očekuje da radovi budu završeni do 1. septembra, s tim da se i on ogradio od preteranog optimizma, navodeći mogućnost da za to ne bude dovoljno novca, jer sadašnji priliv u gradsku kasu pokazuje da će vlasti ove godine raspolagati sa tri do četiri milijarde dinara manje.

Vrtiće „Radosnog detinjstva" trenutno pohađa oko 14.500 dece, a planirano je da ove godine bude upisano 3.167 mališana. Za decu od godinu do dve dana predviđeno je 1.399 mesta u jaslicama, za decu od tri do pet godina ukupno 467 mesta, a za starije predškolce 1.331 mesta u poludnevnom boravku.

Iako je prošle godine na Novom naselju izgrađen i „Guliver", najveći vrtić u regionu, ipak bi više od 1.000 dece moglo i ove godine da ostane neupisano. Direktor „Radosnog detinjstva" Borislav Samardžić kaže da u mnogim vrtićima nema mesta za sve starosne grupe i da, ako se ne prošire kapaciteti, ne mogu da obećaju ukidanje liste čekanja.

- U kvote za upis nisu stavljena mesta koja bismo dobili gradnjom ili proširivanjem vrtića, jer taj posao nije počeo, iako su se ranijih godina već u aprilu gradili temelji. Sa novim vrtićem u Veterniku i proširenjem objekata u Dragiše Brašovana, Save Kovačevića, Stevana Hristića i Rumenki imali bismo dodatnih 36 grupa za oko 1.000 dece, a ako i gradonačelnik izdejstvuje plan da se napravi vrtić u Radničkoj za oko 200 mališana, lista čekanja bi bila ukinuta - kaže Samardžić.

Pavličić: Dovoljno vremena za gradnju

Gradonačelnik Igor Pavličić kaže da su ubrzane pripreme za proširenje kapaciteta „Radosnog detinjstva".

- Dokle god ne izgradimo još vrtića, nismo ispunili plan. Za to smo opredelili oko 170 miliona dinara. Planiramo i gradnju Radničkoj ulici za 200 do 250 mališana i dogradnju još nekoliko. Radovi nisu počeli, ali smo morali da obavimo potrebne pripreme. Za Radničku ulicu je bilo potrebno doneti i regulacioni plana u Skupštini grada. Ali, ako je za gradnju najvećeg vrtića u gradu bilo potrebno šest meseci, a ovo su sve manji radovi, imamo još dovoljno vremena - navodi Pavličić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.