Izvor: Blic, 21.Jul.2009, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vozači menjaju čip kartice za ulazak u pešačku zonu

Gradska uprava za saobraćaj je počela da izdaje nove čip kartice za privilegovani ulazak vozilima u pešačku zonu, nakon što je ustanovljeno da ih pojedini vozači zloupotrebljavaju, kao i da su se pojavili falsifikovane propusnice za prolazak rampi u Gimnazijskoj i ulici Modene. Kontrola je pokazala da je među blizu 1.000 korisnika bilo i onih koji ni po jednom osnovu nisu mogli da ostvare pravo da ih dobiju, zbog čega su kriterijumi za izdavanje novih čip kartica pooštreni. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Vozačima koji nisu ispunjavali kriterijume, navode u Gradskoj kući, propusnice su uglavnom podeljene u Gradskoj upravi za saobraćaj pre prošlih lokalnih izbora, tako da se očekuje da do 1. avgusta, do kada je dat rok za njihovu zamenu, korisnika bude bar za trećinu manje. Inspekcijska provera je pokazala i da su pojedini privilegovani vozači svoje čip kartice koristili i kada za to nije bilo potrebe ili ih ustupali drugima, zbog čega u pešačku zonu neovlašćeno ulazi oko 150 do 200 vozila. Inspektori su otkrili i pojavu lažnih, blanko čip kartica nakon što je neko uspeo da falsifikuje zaštitni kod.

Kada je prevara otkrivena, član Gradskog veća Siniša Bubnjević je naveo da za propust nikako ne treba kriviti zaposlene u „Parking servisu” koji su instalirali program, nego osobe koje su ga hakovale.

- Neko je uspeo da provali kod na karticama i napravi falsifikate koje desetine vozača koriste za neovlašćeni ulaz. Takvo ponašanje pojedinaca ne znam kako drugačije da nazovem nego drskim i bezobraznim - kaže Bubnjević.

Prema njegovim rečima, prilikom izdavanja novih čip kartica, istovremeno će biti smanjen i njihov broj, a pojedinim korisnicima će se ograničiti ulaz u centar, jer se ispostavilo da neki od njih bez razloga ulaze po više desetina puta dnevno.

- Ulaz ćemo ograničiti na par puta dnevno, jer ne vidimo razlog da dostavna služba mora na svakih 10 minuta ulazi i izlazi iz centra. Isto je i sa drugim službama, koje se slično ponašaju. Kada obavimo novu podelu kartica, biće daleko manje gužva u pešačkoj zoni - kaže Bubnjević.

On napominje i da će saobraćajni inspektori i policija, koja sada već stalno patroliraju skuterima u centru, pojačati kontrolu i da će kartice trajno biti oduzete svakome ko ih zloupotrebljava, bez mogućnosti da obnove pravo njihovog korišćanja.

Privilegovani vozači treba da, uz izdata odobrenja za korišćenje, u Gradsku upravu za saobraćaj dostave i trenutno važeće kontrolne kartice kako bi na njima bio zamenjen kod.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.