Vojvodini zbog loših nasipa prete poplave?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2011, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvodini zbog loših nasipa prete poplave?

NOVI SAD -

Vojvodini prete katastrofalne poplave ako država ne bude ulagala više novca u održavanje mreže odbrambenih nasipa na kanalima i rekama u pokrajini, upozori je danas Mirko Galonja, glavni rukovodilac za zaštitu od poplava u Vojvodini.

"Vojvodini preti pravi potop, a neka mesta i naselja bila bi potopljena i nekoliko metara visokim nivoom vode, ako država ne počne ulagati više sredstava u održavanje zaštitnih odbrambenih nasipa na rekama i kanalima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vojvodine", rekao je Galonja na konferenciji za novinare u preduzeću "Vode Vojvodine" u Novom Sadu.

"Katastrofe se ne najavljuju"

On je dodao da je optimalna suma za ovogodišnje održavanje odbrambenih nasipa u Vojvodini oko 560 miliona dinara (oko 5,4 miliona evra).

"Optimalna suma za ulaganje je oko 560 miliona dinara kako bi odbrambeni nasipi na rekama i kanalima izdržali eventualne poplavne talase. Razumemo da je kriza, da novca nema, ali katastrofe se ne najavljuju. Pogledajte samo, kakve se vremenske kataklizme dešavaju u svetu, Evropi i okruženju", rekao je Galonja.

Prema njegovim rečima, najbolja zaštita je stalno košenje nasipa i kontrola pukotina u njima.

"Nasipi se moraju temeljito održavati, posebno da ne zakorove, te začepljavati eventualne rupe ako se vremenom pojave", objasnio je Galonja.

Osim Mirka Galonje, današnjoj konferenciji za novinare prisustvovali su Atila Salvai, direktor "Voda Vojvodine", Nikola Bunčić rukovodilac sektora za odbranu od unutrašnjih voda, Stevan Ilinčić rukovodilac nadležan za kanalsku mrežu u pokrajini, kao i Aleksandar Nikolić, šef tehničkog sektora u tom preduzeću.

Rukovodioci "Voda Vojvodine" su rekli da je ovom preduzeću, za održavanje sistema za odvodnjavanje, zaštitnih objekata i hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav, ove godine potrebno 3,12 milijardi dinara.

Kako je rečeno, tokom poslednjih 20 godina se, zbog nedostataka sredstava, ulagalo znatno manje od predviđenog, pa se kanalska mreža nije održavala kako bi trebalo, a od ukupnog godišnjeg zaduženja naplaćuje se oko trećina naknada za odvodnjavanje.

Dugovanja preko šest milijardi dinara

Prema podacima "Voda Vojvodine", dugovanja poljoprivrednika prema tom preduzeću iznose preko četiri milijarde dinara, dok privreda duguje oko 2,6 milijardi dinara.

Kako je ocenjeno, stanje na poljoprivrednim površinama bi se popravilo kada bi poljoprivredna preduzeća i ratari prokopali odvodne brazde od svojih njiva do kanalske mreže, jer je održavanje kanalske mreže u naseljenim mestima u nadležnosti lokalnih samouprava.

Rukovodioci Voda Vojvodine su saopštili i da bi investicionim programom poslovanja za 2011. trebalo obezbediti 3,9 milijardi dinara.

Oko tri milijarde trebalo bi da bude obezbeđeno iz kredita Svetske banke, a iz Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine oko 760 miliona dinara.

Govoreći o poslovanju u 2010. direktor Voda Vojvodine Atila Salvai je ocenio da je prošla godina bila izuzetno teška za vodoprivredu, sa ekstremno velikim količinama padavina, znatno većim od višegodišnjeg proseka, pa je odbrana od poplava na rekama sprovedena u šest navrata i trajala je ukupno 166 dana.

Prema njegovim rečima, odbrana od podzemnih voda na njivama bila je još zahtevnija i sprovedena je u četiri perioda na većini područja Vojvodine.

"Neke crpne stanice u Vojvodini radile su nekoliko meseci u kontinuitetu, a prepumpano je oko 700 miliona kubika vode, što je jednako polumesečnom protoku Tise", rekao je Salvai.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.