Izvor: Radio 021, 23.Sep.2019, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa sa sinom obilaze Afriku

Princ Hari, Megan i njihov sin Arči krenuli su na prvo zvanično porodično putovanje.

Getty Images

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa su stigli u Afriku se četvoromesečnim sinom Arčijem.

Ovo je njihovo prvo zvanično porodično putovanje.

Kraljevska porodica će obići nekoliko država tokom narednih deset dana.

Hari i Megan: Zašto je sporan let avionom Eltona Džona Hari i Megan osnivaju novu dobrotvornu organizaciju

Putovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << će započeti posetom gradskoj kući u južnoafričkom gradu Kejptaunu.

Princ Hari će sam otputovati u Malavi, Bocvanu i Angolu kako bi odao počast kampanji njegove majke, princeze Dajane koja se zalagala za uvođenje zabrane nagaznih mina tokom posete 1997. godine.

Ovo je ujedno i prvo prekookeansko putovanje bebe Arčija.

U objavi na zvaničnom Instagram nalogu vojvode i vojvotkinje od Saseksa, Hari je napisao da „jedva čeka" da supruzi i sinu pokaže Južnu Afriku.

Kraljevski par će u Kejptaunu posetiti radionice za podršku deci i osnaživanje mladih devojaka.

Reuters

Očekuje se da će Megan govoriti o porastu nasilja nad ženama u Južnoj Africi.

Par će obići još jednu opštinu u blizni Johanesburga kako bi Hari i Megan saznali više o borbi protiv sve više nezaposlenosti.

Kraljevska porodica će boraviti u Africi do drugog oktobra, a vojvotkinja i Arči sve vreme će biti u Južnoj Africi.

Princ Hari će u Malaviju odati počast britanskom vojniku koji je poginuo tokom akcije zabrane lova na slonove. Njegova poseta će biti usredsređena na očuvanje ugroženih životinjskih vrsta.

„Poznata je ljubav koju prema Africi gaji vojvoda od Saseksa; prvi put je posetio ovaj kontinent kada je imao trinaest godina i nakon više od dve decenije, ljudi, kultura, životinjski svet i tradicionalne zajednice nastavljaju svakodnevno da ga inspirišu i motivišu", izjavila je portparolka Bakingemske palate.

Getty Images

Ovo je vojvotkinjina prva poseta Južnoj Africi.

Hari je prvi put posetio Afriku ubrzo nakon majčine smrti, 1997. godine, kada ga je princ od Velsa poveo kako bi se „sklonio od svega", rekao je.

Na kraju putovanja, kraljevski par će se sastati sa Grasom Mašel, udovicom bivšeg predsednika Južne Afrike Nelsona Mendele. Takođe će biti organizovan i susret sa predsednikom Sirilom Ramafosom i njegovom suprugom.

Arči nije uključen u zvaničan raspored posete, ali par se nada da će ga javno predstaviti u Africi u nekom trenutku.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.