Vodič i pravila za putovanje u inostranstvo s vašim kućnim ljubimcem

Izvor: Luftika.rs, 30.Jun.2022, 18:47

Vodič i pravila za putovanje u inostranstvo s vašim kućnim ljubimcem

Bliži se vreme godišnjih odmora, a mnogi od nas planiraju da sa sobom na put povedu i najboljeg prijatelja! Kako bismo vam putovanje sa ljubimcem učinili lagodnijim, u nastavku teksta slede korisni saveti koji će vam olakšati pripremu, kao i samo putovanje, tako da ćete bezbrižno moći da uživate u vašoj zajedničkoj pustolovini.
Na sajtu premil.rs pronašli smo neke korisne savete i uputstva o čemu sve morate voditi računa ukoliko na godišnji odmor u inostranstvo planirate da vodite >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << i svog kućnog ljubimca. Pravila se razlikuju od zemlje do zemlje, a dosta zavisi i od toga da li je zemlja u koju putujete članica Evropske unije ili nije.
Razume se da se papirologija i administracija komplikuje ukoliko se vaša destinacija nalazi u okviru EU.
Printscreen Putovanje sa ljubimcem – zdravlje i bezbednost na prvom mestu Pre nego što otputujete, odvedite svog psa kod veterinara, kako biste se uverili da je sa njim sve u redu i kako biste mogli da se u potpunosti opustite. Trebalo bi da je pas redovno vakcinisan, pa ponesite sa sobom karton vakcinacije. Zaštita od krpelja i buva se podrazumeva u ovo doba godine.
Bez obzira na to gde i koliko dugo planirate da budete na odmoru, informišite se na internetu o veterinarskim ambulantama u blizini. Bolje da za svaki slučaj budete spremni ukoliko se desi neka neželjena situacija i vašem psu zatreba medicinska pomoć.
Kada je ishrana u pitanju, bez obzira na to da li je vaš ljubimac na nekom posebnom režimu ishrane ili ne, ponesite sa sobom kvalitetnu hranu u količinama u skladu sa trajanjem odmora. Neka to bude hrana na koju je vaš ljubimac navikao i koja mu provereno odgovara.
Putovanje sa ljubimcem – šta ako se pas izgubi? Prema važećem Pravilniku o načinu obeležavanja i registracije pasa i mačaka, vlasnici su dužni da svoje ljubimce čipuju i registruju prilikom prve vakcinacije. Pa tako, ukoliko se pas izgubi, povećavaju se šanse da se on pronađe.
Sve države imaju svoje baze obeleženih kućnih ljubimaca koje su elektronski povezane, što znači da ste i u inostranstvu sigurni – pas se u slučaju nestanka može brzo pronaći.
Proverite u kakvom su stanju ogrlica i povodac. Radi dodatne sigurnosti, dodajte privezak sa identifikacionim oznakama – sa imenom psa, vašim imenom i brojem telefona.
Putovanje sa ljubimcem u inostranstvo Ukoliko se vaša željena destinacija za odmor nalazi u inostranstvu, onda planiranje putovanja sa ljubimcem morate započeti mnogo ranije – bar pola godine pre odlaska na odmor kako biste blagovremeno pripremili svu neophodnu dokumentaciju.
Za ulazak psa na teritoriju EU trebalo bi da pripremite nekoliko dokumenata. Prvi je pasoš za ljubimca u kom se nalazi registracioni broj mikročipa, kao i ubeležan datum vakcinacije, odnosno poslednje revakcinacije protiv besnila. Obavezan je i titar test, rezultat laboratorije ovlašćene od strane EU o urađenom laboratorijskom pregledu uzorka krvi na visinu titra antitela protiv virusa besnila i sa vrednošću od najmanje 0.5 I.J./ml.
Krv ljubimca se na ovu analizu može dati najranije 30 dana nakon vakcinacije i titar test se više ne mora ponavljati, ali samo ako je nakon njega ljubimac redovno vakcinisan.
Na osnovu rezultata ovog testa se mora izvaditi veterinarski zdravstveni sertifikat, koji izdaje veterinarska inspekcija u vašem mestu i to pod uslovom da je od slanja uzorka krvi na titar test prošlo najmanje 3 meseca. Pred sam put, najkasnije 48 sati pre putovanja trebalo bi da odvete svog psa kod veterinara, koji će mu nakon klasičnog pregleda izdati potvrdu o zdravstvenom stanju.
Za putovanje na odmor u zemlje koje nisu u EU uvek će vam biti potreban veterinarski zdravstveni sertifikat, dok vam za putovanje u Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu taj dokument nije neophodan.
Pritscreen Ukoliko niste sigurni šta vam je sve od dokumenta potrebno ulazak u državu u koju želite da otputujete, najsigurnije bi bilo da se o tome blagovremeno raspitate kod nadležne veterinarske inspekcije, jer ćete tako izbeći sve potencijalne neprijatnosti prilikom izlaska iz zemlje.
Putovanje sa ljubimcem – vožnja automobilom Ukoliko ste stalno u pokretu i volite da putujete, sa navikavanjem psa na auto treba početi što ranije. Radite to polako i strpljivo. Neka pas najpre samo sedi u autu na kome su otvorena vrata, pa tek nakon toga krenite u kratke vožnje. Tek kada se pas privikne na ovakva putovanja, može biti spreman i za duže destinacije.
Za sam transport psa tokom vožnje, transporter je najbezbednije rešenje. Međutim, sa vožnjom u njemu treba krenuti čim uzmete psa, jer će kasnije biti teže navići ga na ovakav vid transporta. Prvo psa naviknite na transporter van auta – učinite to uz pomoć hrane i omiljenih igračaka.
Tek kada tu prepreku savladate, onda ga stavite u prtljažnik ili na zadnje sedište, opet ubacite hranu i omiljene igračake, zatim uvedite psa i zatvorite transporter. Nakon toga se kratko provozajte i narednih dana postepeno povećavajte dužinu vožnje.
Prilikom odabira transportera ili kaveza, povedite računa o veličini – mora biti dovoljno veliki da pas u njemu može da ustane, okreće se i leži. Ukolilo vam iz nekog razloga transporter ne odgovara ili vaš pas odlučno odbija saradnju, u pet šopvima možete kupiti am sa kopčom, koja se ubacuje u osigurač sigurnosnog pojasa ili adapter, koji izgleda kao povodac za vezivanje pojasa.
Priprema za put i samo putovanje automobilom Da biste izbegli probleme sa stomakom (mučninu i povraćanje) nekoliko sati pre putovanja nemojte hraniti psa, već ga pustite da putuje sa praznim stomakom, ali proveravajte da li ima dovoljno vode u svakom trenutku. Tokom puta povremeno provetravajte auto i temperaturu prilagodite vremenskim prilikama.
Ne dozvoljavajte svom psu da se vozi sa glavom izbačenom kroz otvoren prozor, jer tako može doći do povreda oka usled udara insekta.
Printscreen Redovno pravite pauze za protezanje i toalet. Obavezno počistite za svojim psom, to važi i za vreme odmora.
Ovde napominjemo da su u inostranstvu kazne za vlasnike koji ne pokupe izmet svog psa višestruko veće nego kod nas – idu i do 700 evra!
Printscreen Vožnja kolima zna da bude dosadna i naporna, pa bi zato bilo dobro da pre puta deci, ukoliko putujete sa njima, objasnite da ne bi trebalo da zadirkuju i nerviraju psa u kolima. Veoma je važno da nikada ne ostavljajte svog psa bez nadzora u zatvorenom vozilu, posebno u letnjem periodu. Ako morate da napustite auto, neka jedan od putnika ostane sa psom za svaki slučaj.
Putovanje sa ljubimcem – let avionom Uslovi za putovanje psa avionom su uglavnom isti kod svih avio-kompanija. Pas do 8 kg može da bude u avionu u transporteru sa ostalim putnicima, dok onaj koji ima više od 8 kg mora putovati u prtljažniku aviona. Cene avionskog transporta pasa se razlikuju u zavisnosti od destinacije i avio-kompanije.
Avio-kompanije će vam jasno staviti do znanja da ste vi kao vlasnik u potpunosti odgovorni za svog ljubimca – da ste dužni da pribavite sve potrebne potvrde i sertifikate, da poštujete sve njihove uslove i propise i da su svi rizici transporta do željene destinacije vaši.
Uzmite u obzir i činjenicu da kod nekih prevoznika postoje ograničenja u pogledu dozvoljenog broja životinja na letu, što znači da je potrebno da dosta ranije rezervišete kartu za sebe i za svog ljubimca.
Na dan putovanja, obavite poslednje pripreme za let. Kao i kod putovanja automobilom, nikako nemojte nekoliko sati pre leta hraniti psa.
Putovanje sa ljubimcem – vozom, autobusom ili brodom Ako planirate da putujete vozom ili autobusom, vrlo je verovatno da ćete biti razočarani kada saznate kakvi su uslovi kod domaćih prevoznika. U domaćem i međunarodnom železničkom sabraćaju u putnički odeljak je dozvoljeno uneti male pse u korpama ili transporterima. Transporteri se moraju nositi u krilu ili na mestu gde neće smetati ostalim putnicima, ali sve ovo važi ako imate pristanak ostalih putnika.
Što se tiče prevoza psa autobusom do željene destinacije, u mnogim evropskim zemljama je putovanje autobusom sa ljubimcem uobičajena pojava. Međutim, kod nas je situacija mnogo drugačija – psima nije dozvoljen ulaz ni u jedan putnički autobus.
Što se tiče brodova (mislimo prvenstveno na trajekte), u Grčkoj mali kućni ljubimci mogu biti na palubi dok imaju povodac. Veći ljubimci se smeštaju u bokseve u posebnom delu trajekta, ali pojedini prevoznici i velikim ljubimcima dozvoljavaju da borave na palubi sve dok imaju povodac.
Blagovremena priprema za opušten i srećan put Bez obzira za koji se vid transporta odlučite pri putovanju sa ljubimcem, raspitajte se o svim detaljima, počnite sa pribavljanjem potrebne dokumentacije na vreme i obavite preventivni pregled kod veterinara. Blagovremena priprema je pola posla na putu za opušteno i srećno putovanje sa ljubimcem, koje će sigurno biti nezaboravna avantura!
Izvor: Premil.rs

10 saveta za putovanje sa kućnim ljubimcem

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.