Izvor: Blic, 02.Jul.2009, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voda na izvorištu opet zagađena

Tri od šest bunara na izvorištu "Štrand” isključena su pre najmanje tri nedelje zbog bakteriološke neispravnosti vode, saznaje "Blic”. U "Vodovodu i kanalizaciji” su potvrdili juče da je deo izvorišta stavljen van pogona, ali da sistem raspolaže kapacitetima koji prevazilaze mogućnosti prerade u fabrici vode i da Novosađani ne treba da strahuju za njenu ispravnost u česmama.



Šef službe za informisanje u "Vodovodu” Davor Santrač potvrdio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je da je do zagađenja tri bunara došlo, ali je naglasio da se bakteriološki neispravna voda nije našla u vodovodnom sistemu.

- Kvalitet vode kontroliše se u svim segmentima procesa, od bunara, preko postrojenja za preradu i distribuciju vode do uzimanja uzoraka iz same mreže. Kada se i desi zagađenje nekog od bunara, ono biva odmah detektovano, bunar se privremeno povlači iz eksploatacije, ispira, dezinfikuje i posle kontrolnog perioda, vraća u eksploataciju. Na nekim od bunara izvorišta "Štrand”, ali i drugih naših izvorišta, povremeno se desi da bude otkrivena bakteriološka neispravnost, ali se ona blagovremeno otkrije i sanira - objašnjava Santrač.

On navodi da ne postoji mogućnost da bakteriološki neispravna voda dospe u vodovodni sistem, jer osim "Vodovoda” kontrolu kvaliteta vode obavljaju i zaposleni u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, koji imaju ovlašćenje da, u slučaju da primete da on nije u skladu sa zdravstvenim normama, naredi privremeni prekid distribucije.

Regeneracija dva od tri bunara na izvorištu Štrand, navode u "Vodovodu”, počinje danas i uskoro se očekuje njihovo ponovno stavljanje u funkciju. U "Vodovodu” kažu i da u ovom trenutku raspolažu sa većim količinama sirove vode nego što pogon na Sunčanom keju može da preradi.

Svih šest bunara na Štrandu bila su od prošlog leta mesecima zatvorena jer je čak pet bilo zagađeno bakterijama iz vodovodnih cevi koje su gašenjem starih izvorišta ostala van funkcije, a jedan otpadnim vodama iz obližnjih septičkih jama. Nakon čišćenja, izvorište je u maju ponovo pušteno u rad, ali je redovno uzorkovanje vode na izvorištu sada ponovo ukazalo na postojanje iste bakterije u tri bunara.

Rade punim kapacitetom

- Imamo na raspolaganju 1.800 litara sirove vode, dok su preradni kapaciteti između 1.400 i 1.500 litara vode u sekundi. Zato smo pojedine bunare na našim izvorištima u prethodnom periodu "odmarali” od preterane eksploatacije, pogotovu one na izvorištu "Ratno ostrvo”, koji su u periodu dok izvorište "Štrand” nije bilo na sistemu radili izuzetno pojačanim kapacitetom - kaže Davor Santrač, iz „Vodovoda".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.