Vladine mere od ponedeljka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2009, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladine mere od ponedeljka

NOVI SAD - Savetnik premijera Srbije Jurij Bajec izjavio je danas da nema nikakvih prepreka da od ponedeljka, 23. februara, počne primena mera Vlade Srbije za ublažavanje posledica svetske ekonomske krize u Srbiji.

Bajec je na skupu u Privrednoj komori Vojvodine rekao da su sve tehničke pripreme za primenu programa završene, što znači da banke koje su potpisale ugovor sa Vladom Srbije o subvencionisanju kamate od ponedeljka mogu da počnu da odobravaju kredite.

"Trenutne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kamatne stope su visoke i privrednici više ne mogu da ih plaćaju. Subvencionisanjem kamata omogućićemo većem broju korisnika da dobiju sredstva za povećanje likvidnosti i proizvodnje, ali i da potrošači lakše dođu do domaćih proizvoda", rekao je Bajec.

Očuvanje broja zaposlenih kao prioritet

On je podsetio da je Vlada Srbije za kredite za povećanje likvidnosti privrede, kredite namenjene povećanju izvoza i za potrošačke kredite opredelila osam milijardi dinara, što znači da će banke odobriti ukupno 122 milijarde dinara.

"Očuvanje broja zaposlenih u preduzećima koje će dobiti ova sredstva naš je prioritetni cilj", rekao je Bajec i upozorio da će biti redovno kontrolisana preduzeća koja dobiju sredstva, kako bi se eventualna otpuštanja predupredila.

Kontinuirana analiza i dorada

On je naveo da je program mera formiran na osnovu prethodnih konsultacija sa bankama i privrednicima, čija su tri osnovna zahteva bila poboljšanje likvidnosti, poboljšanje uslova za izvoz proizvoda i stabilizacija kursa dinara.

"Ove mere nisu najbolje i one će biti kontinuirano analizirane i dorađivane. Naš cilj je da tekuću godinu završimo sa što manje štete", kazao je Bajec i dodao da su ugovori do juče potpisani sa šest banaka i da ima još zainteresovanih.

Bugarin: Za što manje ožiljaka

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin rekao je da trenutna privredna situacija nije dobra, ali da je Vlada Srbije sa paletom mera učinila sve da situaciju popravi.

"Ovih 122 milijarde dinara će sigurno relaksirati privredu, kako bi sa što manje ožiljaka izašla iz krize", rekao je Bugarin i potvrdio da mere podrazumevaju i stalni dijalog sve tri strane, kako bi svakog meseca mogle da budu unapređene.

Bugarin je rekao da je u Srbiji već duže vremena prisutna i kriza proizvodnje, što znači da bi oko 90 odsto problema sigurno postojalo i bez ekonomske krize.

Pastor: Uprkos haotičnosti političke scene

Vojvođanski sekretar za privredu Ištvan Pastor kazao je da je sa pozicije Izvršnog veća Vojvodine veliki problem to što se Vojvodina nalazi u fazi privremenog finansiranja i što zbog haotičnosti na političkoj sceni nema budžet za 2009. godinu.

"Bez obzira na to, potpuno je sigurno da ćemo iz Fonda za kapitalne investicije Vojvodine izmiriti sva sredstva za tekuće projekte, a u drugoj polovini godine želimo i da otvorimo nove konkurse za infrastrukturna ulaganja", rekao je on.

Pastor je dodao da će 2009. iz ostalih vojvođanskih fondova biti obezbeđeni slični kreditni aranžmani po veoma povoljnim uslovima, bez uključivanja bankarskog sektora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.