Izvor: Radio 021, 24.Mar.2020, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada poziva lekare iz dijaspore da se vrate, a u Nišu više od 400 lekara na birou

Borbi protiv koronavirusa na raspolaganju je više od 400 lekara koji se nalaze na evidenciji niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i osamdesetak tehničara, ali oni još nisu angažovani.

Iz Kliničkog centra kažu da se mnogi dobrovoljno javljaju da pomognu, a Vlada Srbije pozvala je lekare iz dijaspore da se evidentiraju i pomognu Srbiji ako bude trebalo, pišu Južne vesti.

Mnogo lekara i medicinskih radnika otišlo je poslednjih godina da sreću >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i platu potraži u inostranstvu, najviše u Nemačku. Suočena sa epidemijom, za koju se ne zna kako će se razvijati, Vlada Srbije pozvala je zdravstvene radnike iz dijaspore da se jave radi evidencije oko potencijalne pomoći Srbiji u borbi sa epidemijom korona virusa.

Ali, ima i onih koji su na raspolaganju, a tu su, na "domaćem terenu". Prema evidenciji niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, čak 434 lekara je nezaposleno, od kojih je 318 žena.

Medicinskih tehničara na evidenciji ima ukupno 84, od čega je 23 žena, navode iz NSZ.

Direktor KC Niš Zoran Radovanović kaže da će novih angažovanja sigurno biti, a da se mnogi prijavljuju sami.

"U kontaktu smo sa velikim brojem lekara i sestara koji se dobrovoljno javljaju da pomognu svima nama, kako osoblju u radu tako i obolelima, na čemu se zahvaljujemo. O daljem toku njihovog angažovanja koga će sigurno biti u narednih 24 sata, KC Niš će blagovremeno obavestiti", rekao je Radovanović.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da će 568 lekara i 734 medicinske sestre, koji su volontirali u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, sada dobiti stalan posao.

Autor: Južne vesti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.