Visoki savet sudstva: Povući predložene amandmane na Ustav

Izvor: Radio 021, 15.Feb.2018, 00:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visoki savet sudstva: Povući predložene amandmane na Ustav

Visoki savet sudstva smatra da amandmani na Ustav, koje je predložilo Ministarstvo pravde, treba da budu povučeni iz javne rasprave zbog, kako je naveo, brojnosti i ozbiljnosti primedbi, te da je potrebno izraditi novi predlog.

To najviše sudsko telo u saopštenju navodi da u izradu novog predloga amandmana treba da budu uključeni predstavnici nauke iz oblasti ustavnog prava, kao i da bi potom trebalo da ga razmotri Komisija za sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Tek onda bi mogla da se organizuje javna rasprava, za koju, prema stavu VSS, treba više vremena nego što je sada predviđeno.

VSS je pre svega nezadovoljan predloženim sastavom Saveta, koji bi prema predloženim rešenjima trebalo da čini pet sudija i pet istaknutih pravnika. To telo predlaže da se predvidi da Visoki savet sudstva ima 11 članova - sedam sudija koje biraju sudije i četiri pravnika koje bira Narodna skupština, od kojih dva iz reda univerzitetskih profesora prava na predlog akademske zajednice, a dva na predlog odbora za pravosuđe posle okončanog javnog konkursa.

Takođe smatra da predsednika VSS treba da se bira se među članovima saveta iz reda sudija, a ne kako je predloženo iz reda istaknutih pravnika.

Za VSS nije prihvatljivo da disciplinski postupak i postupak razrešenja sudija i predsednika sudova može da pokreće ministar pravde.

"Ovakvo pravo Ministarstva nadležnog za pravosuđe, kao dela izvršne vlasti, nije svojstveno većini demokratskih društava. Stoga je pozitivan korak da VSS bude jedini autoritet za pokretanje disciplinskog postupka protiv sudija", navodi se u sugestiji VSS, koja se poziva na mišljenje Venecijanske komisije. VSS smatra da ministar pravde ne treba uopšte da bude uključen u odlučivanje o disciplinskim postupcima protiv sudija.

Povodom kritika da se predloženim amandmanima na Ustav omogućava veći uticaj vlasti na pravosuđe, premijerka Ana Brnabić kaže da se sve sugestije uzimaju ozbiljno i da je važno da se dođe do toga da Srbija ima odgovorno sudstvo koje radi transparentno i da se ne dovodi u pitanje da treba da bude politički nezavisno.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.