Više od 1.000 ruskih sportista umešano u sistemski doping

Izvor: Radio 021, 09.Dec.2016, 21:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 1.000 ruskih sportista umešano u sistemski doping

Više od 1.000 ruskih sportista umešano je u sistemski doping koji je trajao četiri godine počevši 2011, navodi se u poslednjem delu izveštaja profesora Ričarda Meklarena za Svetsku antidoping agenciju (WADA).

Među 1.000 sportista su navodno četvoro osvajača medalja na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine i petoro sa Igara u Londonu dve godine ranije.

U izveštaju su obuhvaćena takmičenja na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, Svetskom atletskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << prvenstvu 2013. i Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine u više od 30 sportova u kojima su se navodno prikrivali doping uzorci. Meklaren je rekao da sportisti nisu radili sami, ali da su bili deo doping programa. On je u izveštaju naveo da se radi o "institucionalnoj zaveri", koja uključuje i rusku tajnu službu.

Meklaren je naveo da se radi o dopingu "neviđenih razmera". "Možemo da potvrdimo da zataškavanja datiraju najmanje od 2011. godine i da su nastavljena i posle Igara u Sočiju. To zataškavanje je evoluiralo iz nekontrolisanog haosa u institucionalnu i disciplinovanu zaveru osvajanja medalja", rekao je on.

Rusija je osvojila 72 medalje na Igrama u Londonu, od kojih 21 zlatnu, dok je u Sočiju osvojila 33 odličja, od kojih 13 zlatnih. U izveštaju su nalazi proširili navode sadržane u prvom delu Meklarenovog izveštaja objavljenom u julu. Među novim detaljima, u izveštaju se navode manipulisanja doping uzorcima uključujući i uzorke 12 osvajača medalja na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju. Nije navedeno o kojim sportistima se radi.

Posle prvog Meklarenovog izveštaja WADA je zatražila suspenziju ruskih sportista sa svih takmičenja, ali je Međunarodni olimpijski komitet to odbio. Međunarodna atletska federacija je u novembru suspendovala ruske atletičare, kojima nije bilo dozvoljeno da učestvuju na Igrama u Riju ovog leta, kao ni dizačima tegova, a celom ruskom timu nije dozvoljeno učešće na Paraolimpijskim igrama. "Ruski tim je oštetio Olimpijske igre u Londonu u neviđenim razmerama, u meri koja verovatno nikada neće biti potpuno utvrđena. Želja da osvoje medalje zamenila je njihov kolektivni moral, etički kompas i olimpijske vrednosti fer-pleja", rekao je Meklaren.

"Imamo dokaze i da je više od 500 pozitivnih doping rezultata, koji su prijavljeni kao negativni, uključujući i popularne i vrhunske sportiste, automatski falsifikovano. Međunarodna sportska takmičenja su godinama otimali Rusi. Treneri i sportisti su igrali na neravnopravnom terenu. Navijači su prevareni i vreme je da se to zaustavi", dodao je on.

U izveštaju se navodi da je tehnika zamene uzoraka urina korišćena u Sočiju postala redovna praksa u laboratoriji u Moskvi, u kojoj su testirani vrhunski sportisti. Kako se navodi, četiri osvajača medalja iz Sočija su u svojim fiziološkim uzorcima imali nemoguća očitavanja soli, dok postoje dokazi da je 12 osvajača medalja sa istog takmičenja manipulisalo bocama u kojima su bili njihovi uzorci urina. Navodi se i da su u Sočiju dve reprezentativke Rusije u hokeju na ledu na analizu dale muške uzorke urina, a da se "banka čistih uzoraka urina" čuvala u Moskvi. U izveštaju piše i da su pronađeni imejlovi u kojima se traži odgovor od ruskog ministarstva sporta šta raditi sa pozivivnim doping uzorcima, da li da se čuvaju ili da se stave u karantin.

Autor: agencije

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.