Izvor: Radio 021, 12.Nov.2018, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više igre, a manje učenja za predškolce

Predškolci će od sledeće godine više vremena provoditi igrajući se, nego učeći.

To, ukratko, predviđa novi plan i program, koji Ministarstvo prosvete namerava da u predškolske ustanove uvede sukcesivno od septembra 2019. godine.

Predškolsko vaspitanje je do sada, po dokumentu iz 2006. godine, bilo isključivo priprema za školu. Procenjeno je da je to preozbiljno, i da bi deca u tom uzrastu trebalo da uče uz igru.

Novi program za predškolce >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zove se "Godine uzleta", predstavljen je nedavno, a ministar prosvete Mladen Šarčević je istakao da je cilj da se unaprede dostupnost, kvalitet i pravednost sistema predškolskog vaspitanja.

Pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Vesna Nedeljković rekla je da su osnove programa metaforično nazvane godine uzleta.

- Osnove ovog programa podržavaju razvijanje vaspitno-obrazovnog rada kroz zajedničko učešće dece i odraslih u prostorima koji su inspirativni i provokativni za dete, u kojima ono može slobodno da istražuje, da isprobava, da se igra, da sarađuje sa drugima i upoznaje svet oko sebe - rekla je Vesna Nedeljković.

Novi program, kroz pilot projekat, u proteklih godinu dana "zaživeo" je u pojedinim predškolskim ustanovama u Zemunu, Čačku i Novom Sadu. Direktori i vaspitači ne kriju zadovoljstvo novim načinom rada sa predškolcima.

- U vrtiću "Zemunski biser" već godinu dana vaspitači rade sa decom po programu "Godine uzleta" i iskustva su fantastična. Svi zajedno učimo, uključujući i roditelje, koji su i do sada bili naši partneri, ali sada je to drugačije. Zaista smo zadovoljni - kaže Jasmina Bouali Stanojković, direktorka PU "Dr Simo Milošević" u Zemunu.

U Srbiji rade 162 predškolske ustanove, u kojima boravi 200.000 dece. Ministarstvo prosvete namerava da do 2022. godine uloži 32 miliona evra u adaptaciju i izgradnju novih vrtića, kako bi što više mališana imalo šansu da se upiše u obdaništa.

Autor: Novosti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.