Izvor: Radio 021, 16.Maj.2019, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vikipedija" blokirana u Kini

Vlasti u Kini su blokirale "Vikipediju", saopštio je danas vlasnik te onlajn enciklopedije.

Fondacija Vikimedija je u aprilu utvrdila da Vikipedija više nije dostupna u Kini, navela je u poruci Samanta Lien, portparolka Fondacije, kako prenosi Rojters.

"Posle detaljnog analiziranja naših internih izveštaja o saobraćaju, možemo da potvrdimo da je Vikipedija blokirana na svim jezičkim verzijama u Kini", istakla je Lien.

Pojedini članci Vikipedije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << o osetljivim pitanjima, kao što su protesti na Trgu Tjenanmen 1989. godine ili Tibetu, dugo su bili blokirani u Kini, čak, i dok je glavni sajt bio dostupan.

Sumnja o totalnoj blokadi Vikipedije se pojavila krajem aprila kada su se neki kineski korisnici interneta žalili da sajt više nije dostupan. Testovi koje izvodi great-fair.org otkrili su da sajt nije dostupan u Kini od 23. aprila.

Fejsbuk, Tviter, Instagram i drugi sajtovi društvenih mreža dugo su blokirani u Kini.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.