Izvor: Radio 021, 22.Jan.2021, 14:53

Vikend uz umetnost u Galeriji Matice srpske

Počev od danas, u Galeriji Matice srpske posetioce, osim kustoskih tumačenja Stalne postavke, očekuju i stručna tumačenja izložbe "Matrica. Monologija Danila Vuksanovića", koja će biti otvorena do aprila 2021. godine.

Petak, 22. januar, 19h

Vođenje kroz izložbu Matrica. Monologija Danila Vuksanović

Luka Kulić, konzervator 

Vođenjem kroz izložbu "Matrica. Monologija Danila Vuksanovića", Luka Kulić, saradnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << na njenoj realizaciji, predstaviće osnovno idejno polazište autora Danila Vuksanovića – važnost simbola prošlosti kao modela za stvaranje u aktuelnom umetničkom trenutku. S obzirom na to da je i sama izložba plod višestrukog autorstva, poligon medija instalacije, biće preispitano i pitanje suverenog autorstva u savremenom stvaralaštvu.

Subota i nedelja (23. i 24. januar) u 13h i 17h

Kustoska tumačenja Stalne postavke Galerije Matice srpske

Kustoska tumačenja najreprezentativnijih dela nacionalne umetnosti, koja ilustruju razvoj srpske umetnosti i ukazuju na njen položaj u okvirima evropske kulture, povešće posetioce na putovanje kroz srpsku umetnost od trenutka nastanka prvih ikona majstora zografa u XVIII veku pa sve do modernista XX veka koji su preispitali i doveli u pitanje značenje slike. Uz kustoska vođenja kroz vekove i stvaralaštvo najpoznatijih srpskih umetnika, osetite duh prošlih vremena i saznajte sve ono što do sada niste znali o nacionalnoj umetnosti koja se čuva u kolekciji Galerije Matice srpske.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.