Izvor: Luftika.rs, 21.Nov.2019, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vezivali decu ometenu u razvoju za radijatore i nameštaj pa se nad njima iživljavali

Povodom događaja koji je potresao ceo region a u kome su glavni akteri bili štićenici ustanove za lica ometena u razvoju u Bosni i Hercegovini u Sarajevu su organizovani protesti. Ono što je proteste pokrenulo jesu fotografije na kojima se vidi da su štićenici doma vezani za radijatore ili krevete sa vidiljivim modricama po telu.
Nekoliko desetina građana Sarajeva održalo je protest na platou ispred Skupštine grada nakon što su objavljene fotografije na kojima se vidi kako su deca >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << u prostorijama Zavoda Pazarić vezana za nameštaj i radijatore, prenosi 021.
Novi protest zakazan je za četvrtak u 12 sati.
Okupljeni građani nosili su i transparente sa natpisima: „Ko će vas vezati?“, „Sutra u 12h svi“, „Šta da su vaša deca u pitanju?“ i „Ne dam na decu“.
Na današnjoj konferenciji za novinare u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH poslanica Sabina Ćudić prezentovala je šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno dece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne dece i omladine Pazarić.

Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su deca vezana za nameštaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga deca u takvom položaju provode veći deo dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabeležene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.
Ćudićeva je istakla da se taj slučaj može nazvati modernim ropstvom. Naglasila je da fotografije dodatno govore o obimu tragedije koja se dešavaju toj deci.
Prema njenim rečima, ta institucija nema dovoljno zaposlenih za četrdeset sedmoro bolesne dece.
– Noću je angažovana jedna njegovateljica koja je vrlo često nestručna osoba. Deca često sama pružaju ruke da im ih vežu zato što su navikla da čak i po 14 sati budu vezana – navela je Ćudićeva.

Posledica tih metoda su, kako je navela, ozbiljne zdravstvene poteškoće i vidne traume kod dece.
Neophodno je, kako je rekla, da se Zastupnički dom hitno izjasni te od nadležnog ministarstva traži razrešenje dužnosti članova iz Upravnog i nadzornog odbora koji su iz prošlog saziva, kao i da Tužilaštvo ubrza istražne radnje.
Direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne dece u Pazariću Redžep Salić oglasio se nakon što je Ćudić objavila fotografije tretmana dece u tom Zavodu. Salić je kazao da su fotografije atak na rad Zavoda i osoblja koje se brine o deci. Ćudićeva je zatražila i da nadležna ministarstva imenuju lekarski tim koji će izvršiti reviziju dijagnoza i uvesti redovne lekarske preglede.
Vlada Kantona Sarajevo je danas zatražila hitno postupanje Tužilaštva.
Ne tražim da mi se pomogne, ni da mi se veruje, samo me pustite na miru

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

Deca u Pazariću: Vezivanje mladih sa invaliditetom traje godinama

Izvor: Danas, 21.Nov.2019

Getty Images Jecaj dece vezane za radijatore i krevete, šake im zarobljene krpama, na licu modrice – ovo pokazuju fotografije i snimci nastali u centru za brigu o deci sa smetnjama u razvoju u blizini Sarajeva. Iako su ove scene dovele do protesta u Bosni, aktivisti i stručnjaci kažu da sada ipak...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.