Izvor: B92, 01.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veto na nazive ulica u Novom Sadu

Beograd, Novi Sad -- Ministarstvo za lokalnu samoupravu nije dalo saglasnost da se dve ulice u Novom Sadu nazovu po ratnim komandantima.

Reč je o komandantu Novosadskog korpusa Mladenu Bratiću i komandantu paravojne jedinice "Vukovi sa Vučjaka" Veljku Milankoviću. U saopštenju, koje je potpisao ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković iz DS-a, navodi se da je Ministarstvo o svojoj odluci obavestilo Skupštinu Novog Sada pre tri dana.

Skupština >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grada Novog Sada usvojila je 3. aprila rešenja o promeni naziva ulica. Tada je odlučeno da se ulica Nova 108 u Veterniku nazove Ulica Mladena Bratića, a da se Nova ulica "Klisa V" u Novom Sadu preimenuje u Ulicu Veljka Milankovića.

Na vlasti u Novom Sadu je koalicija Srpske radikalne stranke, Socijalističke partije Srbije i Demokratske stranke Srbije.

Zoran Vučević, predsednik Skupštine Novog Sada, kaže da će skupština Novog Sada poštovati odluku Ministarstva da ne odobri da dve ulice u tom gradu dobiju predložene nazive.

"To je politička odluka, kojom će neki biti zadovoljni, a neki ne. Skupština grada će u svakom slučaju poštovati tu odluku", kazao je agenciji Beta Vučetić.

"Pitanje je samo da li Ministarstvo treba da ulazi u probleme lokalnih samouprava i da li to predstavlja povratak u neka stara, socijalistička vremena", rekao je on.

Zadovoljni DS i Centar za regionalizam

Predsednik gradskog odbora Demokratske stranke Igor Pavličić ocenio je da je neodobravanje promene naziva ulica razumna odluka Ministarstva.

"Ako je neko hteo da oda počast tim ljudima, mogao je da se raspita kako danas žive njihove porodice", dodao je Pavličić, ocenjujući i da bi takva odluka mogla da ima teške posledice po više od 300.000 Srba koji žive u Hrvatskoj ili one koji tamo žele da se vrate.

Izvršni direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov zadovoljan je zbog odluke Ministarstva, ocenjujući da bi "davanje imena ulicama po Milankoviću i Bratiću bio još jedan sramni žig na obraz Novog Sada".

Popov je agenciji Beta rekao da je, iako je Ministarstvo reagovalo u poslednjem trenutku, to "ipak još jedan pokazatelj da će nova vlada raditi drugačije od dosadašnje".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.