Velika akcija deratizacije u Novom Sadu

Izvor: Novine novosadske, 25.Okt.2012, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika akcija deratizacije u Novom Sadu

mis_hleb deratizacijaVelika sistematska akcija zaštite zdravlja građana od štetnih glodara “Komšiluk bez glodara – zdrav Komšiluk” počeće u četvrtak, 25. oktobra u 9 časova u Šangaju, ispred prostorija Mesne zajedice. Tokom ove akcije prvi put na području Jugoistočne Evrope >> Pročitaj celu vest na sajtu Novine novosadske << u sistemu zaštite zdravlja građana od glodara biće primenjene i Elektronske deratizacione stanice. Ove stanice povezane na integrisani Geografski informacioni sistem (GIS) “Ciklonizacije” detektuju prisustvo glodara i u sistem šalju informaciju o tome, te na taj način omogućavaju monitoring u realnom vremenu i brze i efikasne tretmane.
Elektronske deratizacione stanice predstavljaju unapređenje Geografskog informacionog sistema koji je “Ciklonizacija” razvila i u upotrebu uvela prošle godine. Sistem beleži sve tretmane, njihovu uspešenost i stanje na terenu i tako na području celog grada mapira potencijalna žaršta glodara.
Sistematska akcija sprovodi se na proleće i na jesen i reč je o kombinaciji preventivnih i indikovanih tretmana koji predstavljaju najefikasniji način zaštite zdravlja stanovništa od zaraznih bolesti čiji su prenosioci štetni glodari, kao i zaštite njihove imovine od štete koju glodari čine.
Deratizacija je za sve građane besplatna, potrebno je samo da omoguće vidno obeleženim radnicima da, u zavisnosti od trenutne potrebe, postave preparat ili da ga preuzmu uz pridržavanje stručnih saveta i uputstava. Tretmani obuhvataju individualna domaćinsta, stambene zgrade, javne površine, javne ustanove i  infrastrukturu u samom gradu i svim prigradskim naseljima.
Redovno sprovođenje preventivne deratizacije značajno smanjuje rizik od prenošenja i širenja niza zaraznih bolesti čiji su vektori glodari, kao i materijalnu štetu koji glodari izazivaju u domaćinstvima, privredi i poljoprivredi. Među najpoznatijim bolestima čiji su prenosioci glodari nalaze se: besnilo, trihineloza, hemoralgična goznica, bruceloza, tuberkuloza, svinjska kuga, salmonela, slinavka i šap …
Osnovni problem u stalnom održavanju niske brojnosti pacova u urbanim sredinama predstavlja brzina njegove reprodukcije. Istraživanja pokazuju da jedan par pacova za godinu dana, računajući sve potomke, može da donese i do 15.000 jedinki. Tu brzu reprodukciju, uz stalan izvor hrane u urbanim sredinama, omogućava im kratak period graviditeta ženke, od samo 21 dan kao i rana polna zrelost.
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) procenjuje da glodari širom sveta godišnje pojedu iliunište oko 33 miliona tona hrane namenjene ljudskoj ishrani. Na ovaj način gubi se 5% od ukupno proizvedene hrane u svetu. Osim što hranu pojedu, glodari značajne količine zagade izmetom, mokraćom i neprijatnim mirisom i učine je neupotrebljivom za ljudsku i životinjsku ishranu.
Glodarima neprestano rastu sekutići. Njihova stalna potreba za grickanjem i trošenjem zuba čest je razlog za kratke spojeve na elektro-instalacijama, kvarove na drugim kućnim instalacijama, telekomunikacionoj opremi i nameštaju.
Za razliku od pacova koji uglavnom nastanjuju podrume, pomoćne prostorije i skladišta, jer im treba veći prostor za kretanje, miševi se mogu zateći na svakom spratu od prizemlja do potkrovlja višespratnica, pa nije neobično da “Ciklonizacija” izvodi tretmane protiv miševa i na 16. spratu. U stanove uglavnom dospevaju preko instalacionih kanala.
Na našim prostorima Sivi pacov je dominantniji od Crnog. Istraživanja su pokazala da svi pacovi vrlo brzo uče, kao i da su u stanju da otvore frižider da bi došli do hrane. Odlično se kreću i na kopnu i u vodi. Mogu da prevale i velike razdaljine – za nedelju dana  60 do 80 kilometra. Komuniciraju mirisom i zvukom i plaše se novog. Kao kušača nove hrane šalju starije ili bolesne jedinke. Tek kad se uvere da se njima nije ništa desilo novu hrane u njihovom okruženju konzumiraju i ostale jedinke. Ova praksa je razlog što se nove generacije biocidnih proizvoda prave tako da deluju odloženo – pet do sedam dana, što omogućava da ih konzumira cela populacija pacova na određenom prostoru.
Tokom sistematske akcije koristi se preparat “Mamak B”. Reč je o biocidnom preparatu odloženog delovanja nove generacije koji je pokazao visoku efikasnost, a građani detaljno uputstvo za upotrebu i mere opreza dobijaju na pakovanju.
Građani koji ne budu kod kuće u vreme kada operativci budu obilazili njihov deo grada za biocidni preparat i tretman mogu naknadno da se obrate Kol centru “Ciklonizacije” na broj telefona 021/ 641 23 22.
Gradska uprava i “Ciklonizacija” apeluju na građane da ne lageruju preparat, već da ga koriste. Preparat ima vek trajanja, a što je još važnije, zaštita od glodara zajednički je interes cele zajednice i njena uspešnost zavisi od istovremenog delovanja na celoj teritoriji.
Tokom akcije “Komšiluk bez glodara – zdrav Komšiluk” građani će dobiti i letak sa detaljnim informacijama o akciji, preparatu, načinu upotrebe i merama opreza.

Nastavak na Novine novosadske...






Povezane vesti

Alarm za glodare u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2012

NOVI SAD -..Dežurni "Deratizacija - ciklonizacija", u saradnji sa Gradskom upravom Novi Sad, danas počinje jesenji krug sistematske akcije "Komšiluk bez glodara, zdrav komšiluk"...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Novine novosadske. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Novine novosadske. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.