Izvor: Radio 021, 26.Sep.2019, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Većina građana misli da je Rusija prijatelj Srbije, veruju i da je najveći donator

Velika većina građana vidi odnose Srbije i Rusije kao odlične ili vrlo dobre, dok čak četvrtina građana Srbije smatra da je upravo ova država najveći donator Srbije.

Istraživanje koje je sproveo Institut za evropske poslove u martu ove godine, među 1.206 ispitanika, pokazuje da gotovo 40 odsto građana odnos Srbije i Rusije ocenjuje najvišom osobom, dok 38,3 odsto njih vidi odnose kao vrlo dobre, 18,2 odsto njih daju ocenu 3, dok 0,7 odsto ispitanika vidi odnose >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << dve države kao veoma loše.

"Prosečna ocena odnosa između Srbije i Rusije iznosi 4,14, a više ocene daju žene, ispitanici stariji od 60 godina, osnovnog nivoa obrazovanja, kao i ispitanici Centralne Srbije", navode u Institutu za evropske poslove.

Najveći broj građana Srbije, čak 87 odsto, smatra da je Rusija prijatelj, dok svega dva odsto je reklo da Rusija nije prijatelj Srbije. Broj ispitanika koji smatraju da je Rusija prijatelj Srbije opada sa porastom nivoa obrazovanja.

Kako je pokazalo istraživanje, 25,5 odsto građana smatra da je Rusija najveći donator Srbije, njih 25,3 je reklo da je to Evropsku unija, 18,9 odsto njih je reklo da je Kina najviše izdvaja za Srbiju, gotovo 17 odsto njih ne zna odgovor na ovo pitanje, dok je 1,8 ispitanika reklo da su najveći donator Sjedinjene Američke Države.

Zvanični podaci pokazuju da od 2000. do 2016. godine najveći donatori Srbije su Evropska unija i države članice.

O odnosima Srbije i Rusije građani se uglavnom informišu putem televizije, a 90 odsto ispitanih je reklo da nije bilo u Rusiji.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.