Većina astronauta pokvari vid kada je u svemiru

Izvor: Radio 021, 01.Dec.2016, 08:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Većina astronauta pokvari vid kada je u svemiru

Naučnici su probali da odgonetnu zašto se većina astronauta iz svemirskih misija vraća s oštećenim vidom.

Naučnici su na godišnjem skupu Društva za radiologiju Severne Amerike odgovorili na pitanje zašto se većina astronauta, koja je u ekspedicije otišla sa savršenim vidom, na Zemlju vraća s blagim oštećenjem vida. Oni su ovaj fenomen pogoršanja vida usled intrakranijalnog pritiska u glavi nazvali VIIP.

Nakon upoređivanja rendgenskih snimaka, došlo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << se do zaključka koji je otklonio sve sumnje, a to je da je za oštećenje vida kriv vremenski period koji astronaut provede u svemiru.

Snimci jasno pokazuju da su astronautima koji borave dugo u svemiru oči mnogo više spljoštene, optički nervi su više natečeni i što je interesantno, cerebrospinalna tečnost povećana je u očnoj duplji i delu mozga koji je zadužen za stvaranje iste.

To znači da je sa povećanjem cerebrospinalne tečnosti veća verovatnoća da će se astronaut na Zemlju vratiti sa lošijim vidom.

Autor: National Geographic Srbija

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Većina astronauta pokvari vid kada je u svemiru

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Dec.2016

Naučnici su probali da odgonetnu zašto se većina astronauta iz svemirskih misija vraća s oštećenim vidom...Naučnici su na godišnjem skupu Društva za radiologiju Severne Amerike odgovorili na pitanje zašto se većina astronauta, koja je u ekspedicije otišla sa savršenim vidom, na Zemlju vraća...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.