Veći broj nastavnika koji ne rade, a primaju platu zbog rušenja odeljenja

Izvor: Radio 021, 14.Jul.2017, 20:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veći broj nastavnika koji ne rade, a primaju platu zbog "rušenja" odeljenja

Broj tehnoloških viškova u prosveti će se značajno povećati ukoliko Ministarstvo prosvete ne izmeni Stručno uputstvo o formiranju odeljenja, po kojem će se ona "rušiti" ako nema dovoljno učenika, upozorava Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Danas piše da u obrazovnom sistemu 9.605 ljudi radi sa nepunim radnim vremenom, a da je tokom ove školske godine bilo 10.326 preuzimanja radi dopune norme. Kako pokazuju podaci Ministarstva prosvete, u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ovom trenutku 305 zaposlenih u prosveti su tehnološki višak bez ijednog časa i oni primaju punu platu, a ne rade.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković komentarišući Stručno uputstvo kaže da u praksi ta odredba znači da će u mnogim osnovnim školama, naročitu u selima, doći do ponovnog formiranja odeljenja od drugog do četvrtog i od šestog do osmog razreda.

"Posledica toga će biti da učiteljice postaju potpuni, a nastavnici delimični tehnološki viškovi. Osim toga, u mnogim školama će zbog spajanja i smanjenja broja odeljenja biti ugroženi i sekretar, rukovodioci računovodstvenih poslova, stručni saradnici, a da ne govorimo koliko će to biti stresno za učenike i njihove roditelje", poručuje ona za "Danas".

Jaković navodi da će u školama nastati haos kada se zaposleni vrate sa raspusta, ali veruje da ima još vremena da se uputstvo izmeni.

Član predstavništva Unije, Dobrivoje Marjanović, kaže da će sindikat stati iza škole koje će biti prinuđene da zbog nekoliko učenika ruše odeljenja, ali ne i iza direktora koji su u prethodnom periodu svesno kršili Stručno uputstvo i zakon, fingirajući podatke o broju učenika.

Kada se sve sabere, u obrazovanju trenutno je 9.605 radnika sa nepunim radnim vremenom, a Marjanović procenjuje da bi barem polovima mogla da bude preuzeta. Ipak, kao veliki problem ističe to što pojedini direktori ne žele da preuzmu tehnološke viškove, navodeći primer direktora škole u Bačkom Jarku, koji to, i pored naloga prosvetne inspekcije, već tri godina odbija da uradi.

Autor: Danas

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.