Izvor: Radio 021, 02.Dec.2020, 22:28

Vakcina kompanije Fajzer bezbedna i za osobe koje su bile zaražene kovidom-19

Vakcina protiv korona virusa koju su razvili "Pfizer" i "BioNTech" bezbedna je i za osobe koji su već imali Covid-19, prema rečima glavnog medicinskog službenika kompanije "BioNTech" dr Ozlem Tureci.

"U naše istraživanje uključili smo ljude koji jesu i one koji nisu ranije bili zaraženi SARS-CoV2 i nismo videli nikakve razlike u pogledu bezbednosti", rekao je dr Tureci nedugo nakon što je vlada Velike Britanije saopštila da je dobila odobrenje za upotrebu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << vakcine.

Osobe koje su imali kovid-19 verovatno imaju određeni imunitet na korona virus, ali nije jasno koliko dugo traje ta zaštita, piše CNN.

Fajzer je prošlog meseca objavio da je njegova vakcina bila efikasna oko 95 odsto, sedam dana nakon druge doze kod osoba koje su imale kovid-19 i onih koje nisu.

Prema smernicama američke Administracije za hranu i lekove (FDA) proizvođačima vakcina, "bezbednost vakcine i ishodi kovida-19 kod osoba sa prethodnom infekcijom SARS-CoV-2, koje su mogle biti asimptomatske, važne su za ispitivanje, jer je malo verovatno da će se dogoditi skrining za prethodnu infekciju pre davanja vakcina protiv kovida-19.

Kompanije "Fajzer" i "Biontek" danas predaju Agenciji za lekove i medicinska sredstva neophodnu dokumentaciju za registraciju vakcine protiv kovida u Srbiji, objavio je ranije danas RTS.

Autor: CNN

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.