Vabilicama mame na stotine ptica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Avg.2009, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vabilicama mame na stotine ptica

NOVI SAD - "Zelena patrola" u poslednje vreme primila je dosta poziva građana, ali i nevladinih organizacija koje se bave ekologijom, o tome da je u Vojvodini uočen krivolov i to nezakonit lov vabilicama na prepelice i grlice.

Preventivno ekološko reagovanje

"Zelena patrola" je jedan od projekata Vojvođanske zelene inicijative - mobilne grupe za preventivno i brzo ekološko reagovanje. "Zelena patrola" je angažovana na animiranju javnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i podizanju ekološke svesti stanovništva, kao i na mapiranju ekoloških problema. Cilj "Zelene patrole" je da okupi mlade stručnjake - studente na zaštiti životne sredine, umetnike, volontere i ekološke entuzijaste da blagovremeno i efikasno deluju u slučaju zagađenja u životnoj sredini, kaže se na njihovom internet sajtu.

Proteklih nedelja, "Zelena patrola" je na pozive građana izašla na teren u okolini Bačke Topole i zaplenila čak nekoliko vabilica. Lov takvim i sličnim sredstvima je protivzakonit, jer uz pomoć jedne vabilice, može se privući par stotina ptica raznih vrsta, čak i onih zaštićenih. Kako saznajemo od Andora Luhovića iz "Zelene patrole", problem su strani lovci, uglavnom iz Italije i Češke, koji u ovom periodu dolaze u Vojvodinu, i, po njegovim rečima, bahato izlovljavaju ptice.

Lov na ptice trenutno je aktuelan, jer se Vojvodina, u kojoj se one odmaraju, nalazi na migracionom putu ptica, koje se iz severnih delova Evrope, u ovom periodu, sele u južne krajeve.

Iako se lov vabilicama direktno u sukobu ne samo sa zakonom, već i sa osnovnim ekološkim načelima, nemar domaćih lovačkih društava doprineo je tome da vojvođanska lovišta postanu mesto jeftine zabave za strance.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.