VMC kao gradska bolnica

Izvor: 24sata, 10.Sep.2014, 01:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VMC kao gradska bolnica

Dok se u Kliničkom centru Vojvodine i domovima zdravlja na rendgenske preglede, mamografiju ili rutinske hirurške intervencije čeka od šest meseci do godinu dana, u Vojnomedicinskom centru u Petrovaradinu ovi pregledi obavljaju se dan za danom. Potreban je samo uput izabranog lekara.

PREGLED - Potpisivanjem ugovora sa Fondom za zdravstveno osiguranje, Vojna bolnica je ušla u mrežu zdravstvenih ustanova Vojvodine, a Novi Sad je, praktično, dobio gradsku bolnicu opšteg tipa. >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << Vojna bolnica na lečenje civilnog stanovništva čekala je 226 godina - kaže načelnik Vojne bolnice pukovnik dr Bratoljub Brkljača.

Dugogodišnji nedostatak zdravstvenog sistema u Novom Sadu je što nema svoju gradsku bolnicu, pa su sve specijalističke preglede građani morali da obavljaju u Kliničkom centru Vojvodine, gde su čekali mesecima (nekad i godinama) na red, bez obzira na to kakva im je dijagnoza i stanje.

- U Vojnomedicinskom centru, kao ustanovi sekundarnog nivoa, mogu da se urade dijagnostičke pretrage na rendgenu, imamo novi mamograf, dva nova ultrazvuka, savremenu laboratoriju, gde se mogu uraditi tumor markeri, hormoni, klasična laboratorijska pretraga (biohemija, urin i slično). Imamo i razvijenu opštu hirurgiju pa obavljamo i ono što se u Vojvodini najduže čeka, a to su operacija kile, žuči i druge rutinske intervencije. U ovoj ustanovi svi pacijenti iz pokrajine sa uputom mogu da urade hirurške intervencije iz oblasti ortopedije, urologije, ginekologije, oftalmologije i fizijatrije. Mogu da se leče i kod kardiologa, nefrologa, gastroenterologa i neurologa, a na raspolaganju su im i usluge neuropsihijatra - kaže Brkljača.

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.