Izvor: Radio 021, 12.Okt.2019, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Zagreb dobio semafor koji pešake zadubljene u mobilni upozorava na crveno

U Zagrebu je postavljen novi tip semafora koji svetlo baca prema trotoaru tik ispred pešačkog prelaza, kako bi crveno videli i oni pešaci i biciklisti koji upravo nailaze, ali su zadubljeni u ekrane svojih telefona.

Takav tip semafora instaliran je u okviru kampanje "Dan bez mobilnog telefona u saobraćaju".

Prema istraživanju koje pominje agencija HINA, čak 50 odsto pešaka i 33 odsto biciklista koristi mobilne telefone dok prelaze ulice, a 20 odsto i ne primeti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da se na semaforu upalilo crveno.

Novi tip semafora kad upali crveno svetlo na pešačkom prelazu, on to projektuje i naniže, na trotoaru, te je odraz crvenog svetla i na ekranu mobilnog telefona u koji pešaci gledaju. Kada im se od odraza svetla semafora ekrani mobilnog telefona zacrvene, prinuđeni su da dignu glavu i zaustave se da sačekaju zeleno.

Zahvaljujući tome što tvaj tip semafora crveno svetlo projektuje i na trotparu, pešaci ga lako mogu uočiti, čak i kada hodaju spuštenog pogleda. 



Zavod za saobraćajnu signalizaciju radi istraživanje ponašanja pešaka pri korišćenju mobilnog telefona prilikom prelaska ulice, a meriće da li i kako novi semafor utiče pešake.

Mobilni telefon, prenosi agencija HINA, smatra "četvrtim ubicom na drumu".Po rezultatima istraživanja ponašanja, sprovedenog u okviru projekta "Dan bez mobilnog telefona u saobraćaju", čak 91 odsto vozača, 33 odsto biciklista i 50 odsto pešaka koristi mobilni telefon u saobraćaju. Po istraživanju, reakcije vozača s  Fmobilnim telefonom dok je za volanom su gotovo tri puta sporije.

Nosilac projekta "Dan bez mobilnog telefona u saobraćaju" je Hrvatsko udruđenje menadžera sigurnosti, a godišnja kampanja se sprovodi već treći put uz podršku i sufinansiranje Nacionalnog programa sigurnosti putnog saobraćaja, uz pokroviteljstvo ministarstava unutrašnjih poslova, mora, sdaobraćaja i infrastrukture, Grada Zagreba i Hrvatske privredne komore.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.