Izvor: Radio 021, 15.Okt.2019, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Zagreb dobija stalnu postavku jedne od najvećih železničkih maketa

Jedna od najvećih maketa železnice u Evropi, "Backo Mini Express" postaje "Muzej vlakića", čime Zagreb među prvima u svetu dobija retku izložbu i stalnu postavku s gotovo 140 vozića u pokretu, saopštio je danas taj novoosnovani muzej.

Najveća maketa železnice u Jugoistočnoj Europi, a peta najveća u Evropi, delo je preduzetnika Antuna Urbića Backa i njegovih saradnika.

Makete na dva sprata u Gundulićevoj 4 razgledaju posetioci svih godina. Muzej ima više >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << od 350 kvadratnih metara prostora s maketama železnice, kojima je prikazano i mnoštvo detalja iz Zagreba.

Makete u Muzeju su u svetski najpopularnoj razmeri "HO" (1:87), sa 140 vozova u stalnom pokretu na čak 1.500 metara šina, od kojih su neke ukopane u pod, a neke na visini od tri metra.

Muzej godišnje poseti više od 20.000 ljubitelja vozića. Najviše ih je iz Srbije i Slovenije, Nemačke, Austrije, Španije, Danske, Švedske. Od prekookeanskih gostiju najviše ih je iz SAD, Čilea, Japana, Koreje i Kine, a dolaze i iz Australije i s Novog Zelanda. 

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.