Izvor: Radio 021, 30.Jul.2019, 07:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Voda se u pojedine gradove u Indiji doprema vozom, potražnja i dalje ogromna

U Čenaju, gradu na jugu Indije poznatom i kao "prestonica industrije automobila", tolika je nestašice vode da je dovoze - vozom.

Potražnja za vodom u gradu koji je i sedište IT industrije, u Bengalskom zalivu, daleko nadmašuje ponudu, prisiljavajući vlasti na ekstremne i skupe mere kako bi opslužile deset miliona ljudi.

Svaki dan, voz četiri sata putuje duž 216 kilometara pruge, sa 50 cisterni u kojima su 2,5 miliona litara vode iz jezera na reci Kaveri. Stručnjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << priznaju da bi bilo bolje izgraditi cevovod, ali njega za sada nema u tom gradu, kao ni u drugim brzorastućim gradovima Indije.

Dok je vode godinama bilo sve manje, stanovništvo Čenaja se više nego utrostručilo za tri decenije. Ljudi su došli da se zaposle u laboratorijama za farmaceutska istraživanja i razvoj, u fabrikama automobila i visokotehnološkoj industriji.

Rast koji je izmakao svakoj kontroli, u kombinaciji s lošim održavanjem četiri gradska rezervoara i neefikasnim kanalizacionim sistemom, a, odnedavno, i sa zakasnelim monsunskim kišama, pretvorili su taj grad, šesti po veličini u Indiji, u skoro sasvim suv. Njegovi rezervoari su prazni, i oslanja se na sve oskudnije izvore podzemnih voda i dva postrojenja za desalinizaciju morske vode.

Od juna, u Čenaju vode u slavinama ima svega po nekoliko sati dnevno. Početkom jula, vlada države Tamil Nadu, čiji je glavni grad Čenaj, odobrila je izgradnju cevovoda za dovod vode u narednih šest meseci, uz cenu od 94 miliona dolara. Istovremeno je za samo 10 dana položeno 650 metara cevovoda i instaliran sistem za pumpanje vode u železničke vagone koji su ranije korišćeni za jestivo ulje.

Količina vode koja se transportuje vozom je mali deo od 500 miliona litara na dan, koji vodovod dostavlja svojim kupcima. A kada noću stigne voz, potrebna su četiri sata da se voda pretoči u gradski vodovod. Sledećeg jutra, na gradskim stanicama za re-distribuciju voda se prepumpava u kamione i besplatno isporučuje po kućama u okolini.

"Vodenih vozova" je u Čenaju već bilo posle žestoke suše 2001. godine. Voda se tada dovozila železnicom iz mesta udaljenog više od 400 kilometara.

Vlast je potom naredila domaćinstvima u Čenaju da prikupljaju kišnicu, grad je počeo da kupuje vodu od poljoprivrednika i izgradio dva postrojenja za desalinizaciju. Ali sva ta ponuda ipak ne može da zadovolji sve veću potražnju.



Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.