Izvor: Radio 021, 23.Apr.2021, 09:46

VIDEO: Više od 100 demonstranata povređeno u sukobima u Jerusalimu

Više od 100 ljudi povređeno je prošle noći u Jerusalimu, u sukobima između izraelskih policijskih snaga i palestinskih demonstranata.

Kako navode policijski i bolnički izvori iz Izraela, među povređenim demonstrantima bilo je njih 105 koji su zatražili lekarsku pomoć, a od njih oko 20 je prebačeno u bolnicu. S druge strane izraelska policija saopštila je da je u svojim redovima imala 20 povređenih i da je privela 44 osoba tokom okršaja.

Do sukoba između >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Palestinaca i policije došlo je ispred Starog grada Jerusalima podignute barikade kako bi se sprečio dolazak stotine jevrejskih ekstremista u tu oblast.

Sukobi su izbili kada su stotine pripadnika izraelskih snaga reda mobilisani da zaustave marš ekstremnodesničarskog jevrejskog pokreta Lahava.



Mladi Palestnici organizovali su kontrademonstracije da se suprotstave tom maršu i incidenti su izbili na ulasku u Stari grad, u istočnom delu Jerusalima, palestinskom sektoru koji je Izrael okupirao i pripojio, gde je policija zabranila pristup zonama obično masovno posećenim za vreme Ramazana.

Izraelska policija sinoć je saopštila da odobrava demonstracije u ime slobode izražavanja ali da će delovati protiv svakog oblika nasilja, i dodala da želi da se izbegnu sukobi.

Tenzije su još jače nego obično u gradu, gde se nalaze sveta mesta za Jevreje, hrišćane i muslimane i gde je dugo bilo žarište izraelsko-palestinskog nasilja.

Protesti i sukobi policija i Palestinaca traju svaku noć od početka muslimanskog svetog meseca Ramazana prošle nedelje, kada su vlasti postavile barikade na Kapiji Damaska, tradicionalnom mestu okupljanja na otvorenom.

Autor: Beta, 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.