Izvor: Radio 021, 29.Maj.2020, 09:07

VIDEO: Vanredno stanje u Mineapolisu zbog nereda, opustošeno nekoliko blokova

Na ulice Mineapolisa izašli su pripadnici Nacionalne garde SAD nakon sukoba demonstranata sa policijom, povodom smrti nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijske intervencije.

Guverner države Minesota Tim Volc pozvao je Nacionalnu gardu da interveniše, nakon što je na protestima u Mineapolisu došlo do nasilja i krađa. U nemirima je opustošeno nekoliko blokova, a u gradu je uvedeno vanredno stanje.

Protesti u Menapolisu traju već tri dana, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << mediji izveštavaju da su demonstranti tokom noći nasilno zauzeli policijsku stanicu u kojoj su radili policajci koji se sumnjiče za smrt Flojda i zapalili je. Policija je koristila suzavac da rastera demostrante koji su uništavali sve što im se našlo na putu.

Policajci, od kojih su neki bili na krovovima, koristili su suzavac, plastične metke i granate, dok su učesnici protesta gađali policiju kamenjem, flašicama vode i drugim predmetima. Nemiri su se proširili na Čikago, Los Anđeles i Memfis.

Stotine učesnika protesta, od kojih su mnogima lica bila pokrivena, preplavili su ulice uzvikujući "Nema pravde, nema mira" i "Ne mogu da dišem", a tokom noći njihov broj se povećao na više hiljada. U nekoliko preduzeća, uključujući prodavnicu automobilskih delova, izbili su požari nakon što je pao mrak, a očevici navode da su oni podmetnuti.



Predsednik SAD Donald Tramp naveo je na Tviteru da je pozvao Federalni istražni biro (FBI) da ubrza istragu dodajući da ceni rad lokalnih policijskih snaga.

Okupljanju građana prethodilo je saopštenje da su četvorica policajaca umešana u hapšenje Džordža Flojda, koji je preminuo u policijskom pritvoru, otpušteni iz službe.

Demonstracije su počele nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Dzejkob Frej pozvao tužilaštvo da podnese krivične prijave protiv policajca (belca) koji se na video snimku vidi kako drži koleno na vratu Afroamerikanca u lisicama, koji se žalio da ne može da diše i preminuo u policijskom pritvoru.

Jedan od očevidaca tragedije koja se dogodila u ponedeljak rekao je da su policajci pokušavali da ubace osumnjičenog u zadnji deo patrolnog vozila. Posvedočio je i da je čuo da im je muškarac, koga su privodili, rekao da je klaustrofobičan.

Očevidac je preneo da je, u trenucima dok mu je na vratu bilo policajčevo koleno, osumnjičeni dozivao majčino ime, a onda je preminuo. Na snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se policajac koji se oglušio o molbe: "Molim te, molim te, ne mogu da dišem. Molim te, čoveče".



Gradonačelnik Mineapolisa uputio je poruke izvinjenja crnačkoj zajednici u Mineapolisu.

Policija je saopštila da je preminuli muškarac odgovarao opisu osobe osumnjičene u slučaju falsifikovanja u prodavnici prehrambenih proizvoda, kao i da se opirao hapšenju.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rasni nemiri u Americi: Nacionalna garda na ulicama Mineapolisa, demonstranti upali u policijsku stanicu

Izvor: Danas, 29.Maj.2020

ReutersDemostranti su zapalili policijsku stanicu Pripadnici američke Nacionalne garde stigli su u Mineapolis kako bi sprečili dalja sukobe koji su nastali tokom demonstracija zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda u policijskom pritvoru. Džordž Flojd koji je imao 46. godina preminuo je u ponedeljak,...

Nastavak na Danas...

Protesti u Mineapolisu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Maj.2020

Treću noć traju protesti u Mineapolisu potaknuti smrću nenaoružanog Afroamerikanca Georga Floyda tokom policijske intervencije. Na ulice Minneapolisa su na zahtjev guvernera izašli i pripadnici Nacionalne garde SAD-a. Dok su demonstranti proveli noć na ulicama, vatrogasci su radili na gašenju...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.