Izvor: Radio 021, 06.Dec.2019, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO Uginula ženka beloglavog supa Dobrila

Uginula je ženka beloglavog supa Dobrila, kažu u Specijalnom rezervatu prirode "Uvac".

Čuvari su Dobrilu pronašli između četiri stabla. Pretpostavljaju da je izgubila visinu tokom leta, pala i ostala zaglavljena među granama, prenosi RTS.

Dobrila se prošlog proleća izlegla na liticama Uvca, a ime je dobila prilikom markiranja, zbog svoje mirnoće i umiljatosti.

Veliku pažnju javnosti privukla je prošle godine kada je odlutala, a nakon više meseci >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pronađena je u Turskoj. Bez snage i iznemogla bila je smeštena u bazi u mestu Dijarbakiru.

Uz posredstvo ambasadora Turske u Srbiji Tanžua Bilgiča, turska avio-kompanija "Turkiš erlajns" obezbedila je besplatan prevoz Dobrile do Beograda. "Turkiš erlajns" je snimio i dokumentarni film o nesvakidašnjem putu Dobrile avionom.

Beloglavi sup je veoma retka ptica, koja pripada zaštićenoj vrsti. Jedan je od najvećih čistača prirode.



Autor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.