VIDEO: Reka koja ubija sve što u nju uđe

Izvor: Radio 021, 14.Jan.2018, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Reka koja ubija sve što u nju uđe

Zvuči kao legenda koja se priča deci, ali ova reka je zaista stvarna i smrtonosna.

Kad je Andrés Ruzo odrastao u peruanskoj Limi, njegov deda mu je pričao neverovatnu priču o drevnom izgubljenom gradu od zlata u prašumi Amazona, kao i o mističnoj reci čija voda ključa zbog visoke temperature. Kad je odrastao, Ruzo je postao geotermalni naučnik i odlučio je da istraži mit koji mu je zabavljao dečji mozak. Okupio je tim naučnika i pažljivim proučavanjem mapa utvrdio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je velik broj geotermalnih izvora -  više nego što bi iko očekivao od mesta koje nije poznato po svojoj vulkanskoj aktivnosti.

Iako su drugi iz njegove profesije smatrali tu ekspediciju kao podvig luđaka, Ruzo je odlučio da rešiti taj mit jednom i zauvek pa se zaputio u džunglu.

Kad je napokon pronašao mističnu reku, prvo što je otkrio je činjenica da, iako je vruća, ona ne kipi. Izmerena temperatura iznosi oko 93 stepena Celzijusa, s nekim varijacijama u različita doba dana. Ta temperatura je dovoljna da se iznad nje uzdiže para, ali i da ubije svako živo biće koje uđe u nju zbog čega je postala predmet strahopoštovanja izolovanih naroda koji žive uz nju.

Ono što je teško reći je zašto je reka uopšte tako vrela. Jedna teorija kaže kako je njena temperatura rezultat vulkanske aktivnosti, odnosno rezultat prethodno neprimećenih tokova magme.

Druga hipoteza kaže kako je temperatura rezultat katastrofe - na primer lančane reakcije pod zemljom koju je pokrenula neka od obližnjih naftnih kompanija. Ipak, to se smatra  malo verovatnim, budući da zapisi o vreloj reci postoje već nekoliko stotina godina.

Jedina druga realna mogućnost koja nema veze s vulkanskim obeležjima je da voda u njoj dolazi iz dubine Zemlje, gde je temperatura prirodno ekstremno visoka, ali naučnici nisu sigurni u to šta stoji iza ovog impresivnog i vrlo opasnog fenomena.



Autor: Express.hr

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.