Izvor: Radio 021, 29.Sep.2019, 10:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO - Redak prizor: Mala tačkasta zebra

Dok je tražio nosoroge u rezervatu savane, fotograf Frenk Liu ugledao je ždrebe zebre sa belim tačkicama.

Nakon što ga je zbunila šara koju do tada nikad pre nije video, ubrzo je shvatio da je u pitanju zebra koja ima pseudomelanizam, retko stanje koje je u divljini primećeno samo nekoliko puta.

Kod tačkaste zebrice nazvane Tira i drugih zebri sa pseudomelanizmom melanociti su potpuno izraženi, ali genetska mutacija uzrokuje da se melanin pojavljuje u tačkama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << a ne u prugama.

Iako je retko, ovo nije prvi put da se zebra sa pseudomelanizmom vidi i dokumentuje u prirodi. Slične zebre takođe su primećene u Okavango rečnoj delti, ali fotograf Li veruje da je ovo vrlo verovatno prvi put da se ovakva pojava nađe u rezervatu Masai Mara u Keniji.

Naime, svaka zebra ima svoj set pruga, odnosno te pruge su jedinstvene i predstavljaju nešto nalik otisku prsta. Odgovor leži u pigmentnoj ćeliji, melanocitu, koja proizvodi crni pigment.

Iste te pigmentne ćelije određuju boju kože i kod zebri i kod ljudi. Ćelije sadrže melanin koji nas štiti od štetnih UV zraka, dok se kod zebri pigment prenosi na njihovo krzno, što znači da su ćelije melanocita u crnim prugama aktivirane, za razliku od belih pruga kod kojih su te ćelije uspavane, tako da sa sigurnošću možemo potvrditi da su zebre crne.

U zavisnosti od mesta gde se nalazi, razlikovaće se i njene pruge. Zebre koje žive u toplijim krajevima će imati više pruga na telu od onih koje žive u hladnijim krajevima, te se one iz toplijih krajeva neće pregrejati.

Naime, razlika u apsorpciji svetlosti i toplote između crnih i belih pruga formira mikrostrujanja vazduha na površini tela životinje pomažući joj pri hlađenju, tako da je temperatura njihove kože i do pet stepeni niža u odnosu na druge sisare u okruženju.

View this post on Instagram

Tira - The Odd One @natgeo @natgeowild @natgeoyourshot

A post shared by Frank Liu (@frankliuphotography) on Sep 14, 2019 at 4:25am PDT

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.