Izvor: Radio 021, 14.Feb.2019, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Prvi snimak afričkog crnog leoparda u poslednjih 100 godina

Izgleda da mitski afrički crni leopard zaista postoji, piše CNN.

Naime, grupa biologa zabeležila je neverovatne snimke prekrasne velike mačke kako hoda predelima Kenije, što su prvi snimci te životinje u Africi od 1909. godine.

Biolog Nik Pilfold iz Zoološkog vrta San Dijego ispričao je da su mesecima pratili i čekali da se pojavi crni leopard kako bi mogli da ga snime. Pilfold i njegovi saradnici postavili su prošle godine kamere na daljinsko upravljanje u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << blizini parka Loisaba Conservancy kako bi pratili populaciju leoparda. Ubrzo su čuli od lokalnog stanovništva da se na tom području kreće crni leopard.

"Povećali smo broj kamera. U roku od nekoliko meseci, više puta smo uočili životinju", rekao je biolog.

Kada se govori o crnom panteru, najčešće se misli na leoparda ili ponekad jaguara čije je krzno crne boje umesto, kao što to obično biva kod tih životinja, žućkaste s crnim uzorcima. Crni leopard nije neka posebna vrsta, već se radi o melanizmu, odnosno prekomernoj proizvodnji pigmenta, rekao je Pilfold. Iako se leopardovo krzno čini crnim, pod određenim svetlom, mogu se videti šare na krznu.

"Melanizam se javlja kod oko 11 odsto svetske populacije leoparda, ali većina takvih vrsta leoparda živi u jugoistočnoj Aziji", rekao je Pilfold. "Crni leopardi su u Africi veoma retki."

Iako su postojali usmeni izveštaji o viđanju crnih pantera, odnosno crnih leoparda u Africi, zadnja empirijska potvrda takvog događaja u obliku fotografije dogodila se pre jednog veka, 1909. godine u Etiopiji.

"Vrlo je verovatno da su crni leopardi sve vreme prisutni u Keniji, ali je nedostajalo visokokvalitetne fotografske opreme koja bi to potvrdila", rekao je Pilfold.



Autor: Index.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.