Izvor: Radio 021, 28.Sep.2019, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Prvi put zabeleženo kako crna rupa "guta" zvezdu

Naučnici su, prvi put uz pomoć NASA teleskopa za 'lov' na planete, zabeležili kako ogromna crna rupa uništava nesrećnu zvezdu što pokazuje haotični događaj u svemiru od početka do kraja.

Satelit američke svemirske agencije TESS otkrio je detaljni sled nestanka zvezde udaljene 375 miliona svetlosnih godina koja je povučena moćnom gravitacijom supermasivne crne rupe, objavili su naučnici u četvrtak.

Zvezda veličine našeg Sunca na kraju je 'progutana' u retkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << svemirskom događaju, dodaju. Astronomi su koristili međunarodnu mrežu teleskopa kako bi otkrili fenomen pre nego što su se okrenuli TESS-u koji je dizajniran da 'lovi' udaljene planete a koji je zabeležio početak dramatičnog događaja pokazujući svoju efikasnost u promatranju svemira.

"Tu se radilo o kombinaciji sposobnosti i sreće i ponekad vam to treba da pogurate nauku napred", rekao je astronom Tomas Holoien iz Carnegie instituta za nauku koji je vodio istraživanje objavljeno u časopisu Astrophysical Journal.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Teleskop snimio jednu od NAJVEĆIH TAJNI SVEMIRA: Pogledajte kako CRNA RUPA GUTA ZVEZDU VELIČINE SUNCA (VIDEO)

Izvor: Blic, 28.Sep.2019

Naučnici su prvi put uz pomoć moćnog teleskopa iz NASA uspeli da snime jedinstveni fenomen u svemiru: kako ogromna crna rupa uništava nesretnu zvezdu veličine Sunca!

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.