VIDEO: Osmišljena kružna pista za brže sletanje i poletanje aviona

Izvor: Radio 021, 01.Apr.2017, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Osmišljena kružna pista za brže sletanje i poletanje aviona

S obzirom na to da se avionski saobraćaj povećava svake godine, holandski inženjer Henk Heselnik smatra da bi trebalo da se uvedu radikalne promene u načinu dizajniranja aerodroma, zbog čega je osmislio projekat "Endless Runway", odnosno beskrajna pista.

Naime, kako prenosi Lonely Planet, radi se o ideji kružne piste koja bi omogućila avionima da poleću i sleću iz bilo kojeg smera. Kružna pista bi trebalo da poveća brzinu funkcionisanja aerodroma, smanji redove i spreči >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << otkazivanje letova zbog lošeg vremena.

"Razmišljao sam kako da se izbegne bočni vetar koji pilotima izaziva probleme kod sletanja. Potreban nam je sistem gde avion može da poleti i sleti u istim uslovima. Shvatio sam da je rešenje krug", kazao je Heselnik.

U normalnim vremenskim uslovima, bez mnogo vetra, pretpostavlja se da bi sa kružne piste mogla da polete tri aviona u isto vreme. Tako je otprilike na velikim aerodromima sa četiri piste.



Autor: Klix

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.