Izvor: Radio 021, 29.Dec.2018, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Održan četvrti po redu protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu

Novi protest pod nazivom "Jedan od pet miliona" počeo je večeras oko 18 časova na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Kako javljaju izveštači, plato je prepun, a saobraćaj u Vasinoj ulici je obustavljen. Okupljeni duvaju u pištaljke i nose transparente sa natpisima "Ima nas pet miliona", "Dosta laži, penzioneri su gladni", "Šetam ne želim da odem", "Reke vam ne damo, recite ne MHE"...

Organizatori protesta večeras su pred više hiljada okupljenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << građana izneli zahtev za smenu ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića jer "omalovažava narod i ne radi svoj posao".

Na četvrtom protestu, inicijalno organizovanom zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića, govorio je glumac Branislav Trifunović, novinar Srđan Škoro i predsednik Mesne zajednice Rakita Desimir Stojanov.

Trifunović je rekao da od večeras, osim dosadašnjih zahteva, traže i ostavku ministra policije Nebojše Stefanovića, jer "broji" koliko ljudi ima na protestima, umesto, kako kaže, koliko je ubistava u gradu i zemlji i da se bavi svojim poslom.

On je uputio podršku ocu nastradalog Davida Dragicevića u Banjaluci, Davoru, koji se, kako je rekao, mesecima bori za pravdu.

Trifunović je rekao i da učesnici protesta, ako ih neko pita ko organizuje skup, treba da kažu da je to predsednik Srbije, jer, kaže, "da nije njega, ne bi nas bilo ovoliko, ne bismo znali protiv čega se borimo". Škoro je rekao da je u Srbiji bilo raznih vlasti, ali da "ovolikih lažova i lopova nikada nije bilo".

"Nekada su zarđalim kašikama crtali granice ovog naroda. Iza njih su ostala groblja, zločini, pustoš... Sada hoće i Srbiju da isprazne, jer, gde su oni branili Srbe, tamo Srba više nema, ni u Krajini, ni u BiH, ni u Crnoj Gori. Neće ih biti ni na KiM, a ni u Srbiji", rekao je Škoro.

Stojanov je zatražio od predsednika i vlade da povuku zakon o gradnji mini elektrana, "dok ne bude kasno".

Rekao je i da dolazi iz opštine koja se "ugnjetava, ponižava i gde se otima", najverovatnije, kako kaže, zato što su stanovnici pripadnici bugarske manjine.

Građane u protestu "Jedan od pet miliona" tokom protestne šetnje kod Doma omladine sačekali su aktivisti Inicijative nema predaje nema podele, a ispred RTS ih je čekao Sima Spasić, ali incidenata nije bilo.

Inicijativa je one koji protestuju dočekala ispred Doma omladine sa raširenim transparentom "Nema predaje, nema podele Kosova", ali su se sklonili u stranu posle kratkog vremena, kako bi hiljade okupljenih nastavili protestnu šetnju.

Okupljene je kod RTS-a dočekao predsednik Udruženja porodica ubijenih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji Sima Spasić sa transparentom "Dosovski režim oslobodio je 2.000 albanskih terorista, a srpske generale prodali Hagu". Njega je okružilo obezbeđenje protesta dok je kolona onih koji protestuju prolazila.

Kod RTS-a je pušten snimak izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj kaže da neće ispuniti nijedan zahtev makar ih se skupilo i pet miliona, a potom je raširen transparent "Počelo je" i zapaljene su baklje.

Organizatori protesta pozvali su građane ispred RTS-a da naprave što veću buku. Učesnici protesta tokom šetnje zaustavili su se ispred televizije "Studio B" gde večeras gostuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić i pozivaju ga da izađe i da ih prebroji.

Saobraćaj u ulicama kojima se kreće kolona učesnika protesta je obustavljen, a izuzev saobraćajne policije nema primetno pojačanog prisustva službenika Ministarstva unutrašnjih poslova.Posle govora učesnici protesta krenuli su u protesnu šetnju Vasinom ulicom preko Makedonske, Svetogorske, Takovske i Ulice kralja Milana do Trga Slavija.

Poslednja dva protesta organizovana su pod geslom "Jedan od pet miliona" zbog izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da neće uvažiti zahteve demonstranata i ako ih bude bilo pet miliona.

Prvo okupljanje organizovano je 8. decembra pod nazivom "Stop krvavim košuljama", a drugo 15. decembra pod nazivom "Hajde da se prebrojimo".

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

VIDEO: Održan četvrti protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu

Izvor: Radio 021, 29.Dec.2018

Novi protest pod nazivom "Jedan od pet miliona" počeo je večeras oko 18 časova na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu...Prema procenama reportera Bete, na večerašnjem, četvrtom protestu okupio se veći broj građana nego na prethodna tri...Kako javljaju izveštači, plato je bio prepun,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.