VIDEO: Od Antarktika se odvaja jedna od najvećih santi leda

Izvor: Radio 021, 07.Jan.2017, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Od Antarktika se odvaja jedna od najvećih santi leda

Ogromna santa leda, jedna od najvećih ikad zabeleženih i velika kao američka savezna država Delaver ili karpiska država Trinidad i Tobago, odvojiće se od Antarktika, objavili su naučnici.

Pukotina na ledenom grebenu Larsenu C, koja se proteklih godina postepeno širila, prošlog meseca se dramatično povećala, za 18 kilometara. Sada je dugačka više od 80 kilometara i da bi se santa potpuno odvojila ostalo je još samo 20 kilometara, upozoravaju stručnjaci.

"Ledeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << greben Larsen C ostaće bez više od 5000 kvadratnih kilometara ako rascep nastavi da se širi", kažu naučnici sa univerziteta Svonsi u Velsu.

Santa leda će "iz temelja promeniti izgled Antarktika" i nakon nje moglo bi doći do daljeg pucanja Larsena C, dodaju.

Ledeni grebeni plutaju na moru i debeli su nekoliko stotina metara. Naučnici strahuju da bi njihovo odvajanje od zamrznutog kontinenta moglo ubrzati klizanje lednika prema moru s obzirom na globalno zagrevanje, što bi rezultiralo porastom nivoa svetskih mora.

Proteklih godina došlo je do pucanja nekoliko ledenih grebena u severnim delovima Antarktika, uključujući Larsen B koji je nestao 2002.

Autor: 021

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.