VIDEO: Objavili snimak napada panike kako bi pomogli novopečenim majkama

Izvor: Radio 021, 04.Nov.2018, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Objavili snimak napada panike kako bi pomogli novopečenim majkama

Sve češće se govori o postporođajnoj depresiji, tuzi i teskobi. To je problem koji mnoge majke ne mogu da prepoznaju, srame se da priznaju da ga imaju i ne znaju kako da se nose s njime.

Zbog toga ponekad završava pod tepihom, a majke koje imaju hrabrosti da progovore su stigmatizovane.

Kako bi se pomoglo majkama koje se osećaju izolovano, britanski portal Channel Mum objavio je video "Kako napad panike zaista izgleda". U trominutnom videu majka dvoje dece Sofi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Mei Lan govori o osećanjima usred napada panike, plače, bori se da dođe do daha i priznaje: "Jednostavno ne želim da budem ovde - ne mogu da se nosim s time".

Video je delo psihologa Eme Keni, a otkrio je još neke poražavajuće podatke.

"Roditelji su posebno osetljivi na teskobu, čak i ako pre nisu imali problema s mentalnim zdravljem. Naše istraživanje otkrilo je da 85 odsto majki pati od neke vrste teskobe ili problema u trudnoći ili nakon porođaja. Više od polovine nije uopšte bilo upozoreno da bi to moglo da im se dogodi", piše Channel Mum.

Kažu i kako tri od deset mama ima barem jedan napad panike, a više od četvrtine je to iskusilo nekoliko puta. Njih 23 odsto imalo je takav napad pred detetom.

Polovina majki krije svoje napade i nikad nikome nisu priznale da im se to dogodilo. Dve od pet majki brinu da će ih drugi zbog toga osuditi, a četvrtina se boji da bi im oduzeli decu ako to priznaju.

Najčešći okidač za napad je osećaj da ne mogu da se nose sa svim što im se događa, a koji se javlja u 48 odsto slučajeva, dok je kod 37 odsto ispitanica napad izazvao osećaj da nisu dovoljno dobre majke.

Najčešći simptomi su prestanak disanja s kojim se susrelo sedam od deset majki, a 63 odsto nije moglo da kontroliše plač.

Tri od pet majki taj osećaj opisuje kao neverovatan strah, a 22 odsto čak je u nekom trenutku pomislilo na samoubistvo.



Autor: Index.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.