Izvor: Radio 021, 08.Jan.2019, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Naučnici se složili koja je najstarija životinjska vrsta

Naučnici godinama nisu mogli da se dogovore oko jednog - da li su sunđeri ili meduze najstariji višećelijski mesojedni organizmi koji nisu izumrli.

Zahvaljujući najnovijoj studiji koju su sproveli biolozi sa Univerziteta u Bristolu, s velikom sigurnošću može se reći da su stariji sunđeri.

U istraživanju temeljenom na analizi strukturnih makromolekula, zaključili su kako su sunđeri na samom dnu genealoškog stabla svih životinja naše planete. Sunđeri pripadaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << beskičmenjacima.

Vrlo su jednostavne građe i ćelije im nisu grupisane u tkiva. Žive u svetskim morima sedimentnim načinom života, a svega nekoliko vrsta živi u slatkoj vodi.

Hrane se usisavajući vodu iz koje filtriraju hranjive materije. Najpoznatije su po svojoj izvanrednoj sposobnosti regeneracije - iz svakog otkinutog dela može se razviti novi sunđer.



Autor: Index.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.