Izvor: Radio 021, 23.Feb.2021, 08:09

VIDEO: Napravljeni roboti koji beru samo zrelo voće i sprečavaju njegovo propadanje

Zbog globalnog manjka sezonskih berača voća, dodatno otežanog ograničenim putovanjima zbog pandemije kovida-19, mnogi poljoprivrednici u svetu primorani su da ostavljaju zrelo voće da istruli.

Međutim, izraelska kompanija "Tevel aerobotics technologies" osmislila je leteće robote, koji koriste veštačku inteligenciju za otkrivanje i branje zrelog voća.

Proizvođači kažu da će roboti uštedeti novac i smanjiti rasipanje hrane, podaci su objavljeni na stranicama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Svetskog ekonomskog foruma.

I pre pandemije uzgajivači su vrlo teško pronalazili radnike za branje voća. Još u julu 2019. Američka federacija za poljoprivrednu (AFBF) upozorila je na hroničan nedostatak radne snage.

Sve manji broj berača i pandemija virusa korona koja je ograničila putovanja i sprečila dolazak sezonskih radnika iz drugih zemalja poljoprivrednike su primorali da rešenje pronađu u robotima za prikupljanje useva.

To je podstaklo stručnjake iz "Tevel aerobotics technologies" da naprave leteće robote (FAR) koji koriste veštačku inteligenciju (AI) za prepoznavanje i branje voća.

Kompanija ističe da se FAR roboti mogu koristiti bilo gde u svetu i da rešavaju problem nedostatka radne snage, istovremeno smanjujući troškove.

"Nikad nemate dovoljno ruku za branje voća u pravo vreme i uz pravu cenu. Voće se obično ostavi da istruli u voćnjaku ili se prodaje po znatno nižoj ceni, a poljoprivrednici svake godine gube milijarde dolara", rekli su u izraelskoj kompaniji.

Robot FAR koristi algoritme percepcije za lociranje voćaka, kao i algoritme uz čiju pomoć pronalazi plodove među lišćem i klasifikuje ga po veličini i zrelosti.

U procesu branja voća vreme je veoma važno jer voće ubrano s dve nedelje zakašnjenja gubi 80 odsto svoje vrednosti. Nakon što odaberu voćku, roboti pronalaze najpristupačnije mesto da bi joj se približili, a pritom koriste hvataljku uz čiju je pomoć uberu.

Na jednoj lokaciji istovremeno može da radi više robota bez opasnosti od sudaranja, s obzirom na to da ih kontroliše autonomni "digitalni mozak". Prednost robota je što mogu da rade i 24 sata dnevno.

Izraelska kompanija ističe da roboti ne zamenjuju u potpunosti ljude, već im pomažu u berbi, i dodaje da će do 2050. nedostajati pet miliona berača. Tvrdi i da njeni roboti garantuju branje najmanje 10 odsto voća koje trenutno ostaje nebrano.



Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.