Izvor: Radio 021, 02.Avg.2020, 20:31

VIDEO: Kod Jasenovca otvoren Romski memorijalni centar

Povodom obeležavanja međunarodnog Dana sećanja na romske žrtve genocida u Drugom svetskom ratu - Samudaripen, u Uštici nedaleko od Jasenovca otvoren je Romski memorijalni centar.

Memorijalni centar Uštica otvorili su predsednica Saveza Roma Hrvatske Suzana Krčmar, saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Kajtazi je govoreći na otvaranju centra podsetio je da je na današnji dan 1944. u Aušvicu uništena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << poslednja grupa Roma, te se na taj dan odaje pošta svim romskim žrtvama u Drugom svetskom ratu.

"Na ovom mestu odajemo poštu žrtvama ustaškog režima prisećajući se svih romskih i neromskih žrtava iz tog režima", rekao je Kajtazi te izrazio nadu da će Romski memorijalni centar Uštica postati mesto okupljanja, a ne razdora.

Dodao je da će se sigurno potruditi da tako bude i da se nada da će ih drugi u tome slediti.

"Romi su na prostoru Uštice bili izloženi iživljavanju, pljački i genocidu, ali transgeneracijsku bojazan, nepoverenje i socijalnu isključenost Romi do danas osećaju. Ovo je zato veoma važna poruka prema Romima i siguran sam da će ovaj projekat biti temelj za rešavanje i brojnih drugih problema koje do danas nismo uspeli da rešimo", rekao je Kajtazi.



Nakon svečanog otvorenja održan je i tradicionalni komemorativni program. Pročitana su neka od imena Romkinja i Roma ubijenih i pokopanih u Uštici.

Na komemoraciji su bili i predstavnici verskih zajednica u Hrvatskoj, paroh Dragan Antonić, velečasni Pejo Oršolić i efendija Alen Crnkić.

Romski memorijalni centar Uštica u istoimenom selu, nadomak Jasenovca, jedna je od lokacija na kojoj su ubijane romske žrtve deportovane u koncentracioni logor Jasenovac.

U sklopu Memorijalnog centra nalazi se romsko groblje s 21 masovnom grobnicom.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.