Izvor: Radio 021, 09.Jan.2020, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Kako zvuči prosečna srpska plata?

Mnogi bi se složili da bi muzika novčanika građana Srbije zvučala isprazno, ali i da je teško od ekonomije napraviti muziku. Pa, ipak, ne mora da bude tako.

Onlajn aplikacija TwoTone omogućava vam da od podataka, gomile brojeva, cifara i postotaka, napravite muziku. Upravo to smo uradili i sa podacima o prosečnoj zaradi građana Srbije u periodu od januara 2014. do oktobra 2019. godine.

Oslonili smo se na zvanične podatke Republičkog zavoda za statistiku i dobili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << melodiju koja traje 56 sekundi.



TwoTone za svaku vrednost koju unesete daje određeni ton, a vaše je da se igrate. Ovo je i svojevrsni pokazatelj kako se kretala prosečna plata u Srbiji u datom periodu. Krenulo se sa sumom od 37.966 dinara u januaru 2014. godine, dok je u oktobru 2019. iznosila 55.065. Zanimljivo je i da sama melodija pokazuje određene vrhove, što je svake godine decembar, kada je plata najviša, a onda sledi nagli pad u januaru, kada je prosečna zarada najmanja.

Melodiju koju smo stvorili dobili smo kombinujući zvukove klavira, basa, orgulja, mandoline, marimbe i violine. Malo podešavanja oktava, taktova i jačine zvuka i dobijate melodiju koja obuhvata gotovo šest godina života građana Srbije.

U kompoziciji dominira violina, a melodija ponekad zvuči i pomalo "histerično", što je verovatno i stanje dobrog dela građana kada pogledaju stanje na svojim računima nakon što otplate takse, kredite, komunalije, kirije...

U međuvremenu, vlast najavljuje da će plate 2025. godine biti gotovo duplo veće, odnosno oko 900 evra, za šta pojedini stručnjaci šaljivo kažu da "ni doktori nauka u Vladi ne bi mogli da nađu formulu" kojom bi se to i zaista ostvarilo.

Autor: Zoran Strika - strika@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.