Izvor: Radio 021, 12.Okt.2019, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Džejn Fonda uhapšena na protestu protiv klimatskih promena

Američka glumica Džejn Fonda uhapšena je kod američkog Kapitola dok je mirno protestovala protiv klimatskih promena.

Osamdesetjednogodišnjoj glumici i još jednom aktivisti stavljene su lisice i odvedeni su u policijsko vozilo, a na društvenim mrežama pojavio se snimak hapšenja.

Fonda se našla među 16 uhapšenih zbog nezakonitog protesta i optužena je za "ometanje i opstrukciju". Glumica je nekoliko sati kasnije puštena na slobodu.

Pre nego što >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je uhapšena, u svom govoru je klimatske promene nazvala "kolektivnom krizom koja zahteva trenutnu kolektivnu akciju".

Džejn Fonda, koja se preselila u Vašington da bi se borila protiv klimatskih promena, najavila je da će svakog petka, do januara, protestovati na stepenicama Kongresa.

"Biću na Kapitolu svakog petka, bilo da je sunce ili da pada kiša, inspirisana i ohrabrena neverovatnim pokretom naših mladih. Ne mogu više da stojim po strani i da dopuštam da naši izabrani zvaničnici ignorišu ili, još gore, omogućavaju industrijama koje uništavaju našu planetu da prave profit. Ne možemo više ovo da trpimo", navela je glumica na svom sajtu.

Najavljeno je da će joj se u akciji pridružiti i druge slavne ličnosti, naučnici, ekonomisti i ljudi iz zajednica koje su pogođene ovim promenama.



Autor: Tanjug, CBS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.