Izvor: Radio 021, 15.Avg.2019, 08:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Crna Gora najavila da će podneti prijavu protiv Vlade Georgieva zbog "Tamo daleko"

Crnogorsko Ministarstvo kulture saopštilo je da će podneti prijavu protiv Vlade Georgieva, organizatora manifestacije "Trg od ćirilice" koja je održana u Herceg Novom, i poručilo da smotre kulture ne smeju da budu izgovor za organizaciju nacionalističkih skupova, a posebno kada se njima negira crnogorski identitet.

Manifestaciju "Trg od ćirilice", koju je u Herceg Novom u utorak zvanično organizovala Mitropolija crnogorsko primorska, obeležio je nastup Gerorgijeva, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je pevao "Tamo daleko" i "Crna Gora i Srbija to je jedna familija".

Prijava je najavljena zbog, kako se navodi, kršenja niza zakonskih odredaba, isticanja simbola drugih država, skrnavljenja državne himne i gotovo nezaobilaznih političkih i nacionalističkih poruka.

U tom resoru poručuju da su sigurni da postoji mnogo boljih načina za promociju domaćeg, regionalnog i šireg muzičkog stvaralaštva tokom sezone - "dovoljno je videti, zapravo, ostale festivale na crnogorskom primorju".

S tim u vezi oni su pozdravili odluku budvanske opštine da, nakon oštrih reakcija crnogorske javnosti, odustane od ideje organizacije koncerta trubača iz Guče u tom gradu.

"Ali, na 'programe' nalik preksinoćnjem, Ministarstvo kulture i Država Crna Gora neće ćutati - naprotiv. Od sada, svako kome koncept 'manifestacija kulture' bude paravan za nacionalističke poruke i kršenje zakona, odgovaraće na način kako je to regulisano propisima ove države", poručili su u Ministarstvu kulture, preneo je portal Analitika.

Smatraju da smotre kulture ne smeju da budu izgovor za organizaciju nacionalističkih skupova, a posebno kada se, kako kažu, kao u slučaju Herceg Novog, njima negira crnogorski identitet.

"Žalimo što je Herceg Novi bio domaćin ovog programa, tim pre jer smo nedavno na istom mestu mogli da ispratimo festival sasvim drugačijeg tipa - koji u mnogo lepšem svetlu promoviše i taj grad i Crnu Goru”, navodi se u saopštenju.

Organizatori skupa u Herceg Novom su saopštili da su prikupljena novčana sredstva namenjena obnovi manastira Banjska na Kosovu i Sv. arhangela Mihaila na Miholjskoj Prevlaci.

Tamo daleko, daleko kraj mora,

Tamo je Herceg Novi, tamo je Srbija ❤️@VladoGeorgiev pic.twitter.com/wlJ7DQ2gQt

— Black Swan (@_black__swan__) August 12, 2019

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.