Izvor: Radio 021, 17.Feb.2019, 09:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Bugarski desničari marširali u čast pronacističkog generala

Bugarski nacionalisti održali su marš u Sofiji, u čast pronacističkog bugarskog generala iz vremena Drugog svetskog rata, Hrista Lukova, poznatog po antisemitskim i pronacističkim aktivnostima.

Godišnji marš organizovala je ekstremno desničarska stranka Nacionalna unija. Nekoliko stotina pristalica okupilo se u glavnom gradu, a tokom šetnje su nosili baklje, zastave i uzvikivali nacionalističke slogane.

Skup je održan uprkos ranijoj osudi političkih stranaka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << organizacija za zaštitu ljudskih prava i stranih ambasada. Gradske vlasti su zabranile skup, ali su organizatori dobili sudski nalog kojim se poništava zabrana.

Policija je rasporedila dodatne snage kako bi se izbegli sukobi.

Svetski jevrejski kongres upozorio na opasnost rastućih akcija ekstremne desnice u Evropi koje promovišu antisemitizam, ksenofobiju i veličaju nacizam, posebno kod mladih.



Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.